Kreditora tiesību un interešu aizsardzība komerctiesiskos darījumos - Preisa, Inga (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba „Kreditora tiesību un interešu aizsardzība komerctiesiskos darījumos” aktualitāte saistīta ar ievērojamu maksājumu kavējumu pieaugumu un apgrūtinātām iespējām realizēt kreditora tiesības ekonomiskās krīzes apstākļos. Bakalaura darbā autore izvirzījusi mērķi veikt izpēti par uz tiesību aktos nostiprināto kreditora tiesību un interešu tiesību aizsardzību komerctiesikos darījumos, kā arī tiesu praksē, papildus iespēju robežās aplūkojot arī citu valstu piemērus. Darba rezultāts ir koncentrēts kreditora tiesību aizsardzības līdzekļu raksturojums kā arī piedziņas procesa izvērtējums norādot uz būtiskākajām problēmsituācijam un piedāvājot autores redzējumu par nepieciešamo risinājumu. Veicot izpēti autore secināja, ka Komercdarījumu doktrīnai Latvijā ir samērā sena vēsture, taču tas nav pilnveidoties atbilstoši laika garam. Komerclikumā būtu iekļaujams pirkuma līguma ar pēcapmaksas nosacījumiem regulējumus, kas līdzīgi līzinga regulējuma un Civilprocesa likumā jāiekļauj skaidrāks brīdināšanas institūts un detalizēti jārisina paziņojumu nosūtīšanas jautājums.

Bachelors’ paper thesis is on “Crediors’ rights and interest protection in commercial transactions” importance is related to increasing amount of payment delays and significantly influenced possibility to realize creditors’ rights during economical crisis. Author has set a target to make analysis about creditor rights and interests protecting institution in law and jurisdiction, in addition within limits possible analyzing also other countries examples. Result of the paper is concentrated analysis of creditors’ rights protecting means as well as analysis of debt collection pointing out most important problems and offering authors developed solutions. During research author has come to conclusion that Commercial doctrine has rather ancient history however it has not completely developed according to modern concepts. In Commercial law should be included regulation for the purchases agreement with deferred payment conditions similarly as for leasing transactions. In Civil process law should be included clear warning institute as well as more detailed sending of notice should is of great importance.
Creditor's Rights and Interest Protection in Commercial Transactions
Keywords: Juridiskā zinātne