Nikotīna atkarības prevencija vispārējās izglītības iestādē - Feodorova, Liene (Latvijas Universitāte, 2020)
Lienes Feodorovas maģistra darba “Nikotīna atkarības prevencija vispārējās izglītības iestādē” mērķis – izpētīt nikotīna atkarības esamību jauniešu vidū un izanalizēt izglītības iestādes iespējas veikt preventīvu darbu nikotīna atkarības mazināšanā. Teorētiskajā daļā raksturota atkarība no nikotīna, analizēti nikotīna atkarības iemesli pusaudžu un jauniešu vidū, un prevencijas jēdziens. Pētījums par nikotīna atkarības prevenciju vispārējās izglītības iestādē, tika veikts trīs izglītības iestādēs un tika izmantotas pētījumu metodes: anketēšana, intervēšana un ekspertatzinumu metode. Pētījumā piedalījās 5.-12. klases skolēni un pedagogi. Pieaicināti eksperti - policijas pārstāvis un atkarību profilakses grupu un semināru vadītājs.

The aim of Liene Feodorovas Master's thesis “Nicotine Dependency in the General Education Institution” is to explore the presence of nicotine addiction among young people and to analyse the possibilities of the education institution to take preventive action to reduce nicotine dependency among young people. The theoretical part describes nicotine dependency, analyses the causes of nicotine addiction among children and young people and the concept of prevention. A study on the prevention of nicotine addiction in the general education institution was conducted in three schools and study methods were used: surveys, interviews and method of expert opinion. Grade 5-12 learners and teachers participated in the study. Police representative and head of addiction prevention groups and seminārs were invited to participate.
Nicotine Dependency in the General Education Institution
Keywords: Pedagoģija; atkarība; komformitāte; nikotīns; prevencija