Beta adrenoblokatoru izvēle asinsrites sistēmas slimību ārstēšanā un to patēriņš Latvijā salīdzinājumā ar citām valstīm - Zalova, Tamāra (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba mērķis bija izpētīt sirds asinsvadu slimību ārstēšanai biežāk pielietotos beta – adrenoblokatorus, izpētīt to vispārējo patēriņu Latvijā un veikt salīdzinājumu ar Lietuvu un Igauniju. Maģistra darba uzdevums bija izanalizēt zāļu patēriņa statistiku, un salīdzināt iegūto informāciju ar aptiekas un ārstu aptaujas rezultātiem. Maģistra darba pētījuma rezultāti liecina, ka beta – adrenoblokarotu lietošana 2010.- 2014.gadā ir pieaugusi ne tikai Latvijā, bet arī Lietuvā un Igaunijā, ar stabilu tendenci turpināt pieaugt. Latvijā visbiežākais patēriņš ir kardioselektīvajam beta – adrenoblokatoram - bisoprololam, kam ir augsta selektivitāte, maz blakusparādību, gandrīz pilnībā uzsūcas organismā un ir daudzpusīgi izpētīts.

The main objective of the Master's thesis was to investigate the most commonly used beta blocking drugs for treatment of cardiovascular diseases, and to explore their overall consumption in Latvia in comparison with Lithuania and Estonia. The main task of the Master's work was to analyze the statistics of medicine consumption, and to compare the obtained information with the results of pharmacy’s and doctors' survey. The results of Master's thesis research show that the use of beta blocking drugs in 2010- 2014 has increased not only in Latvia, but also in Lithuania and Estonia, with a stable trend to continue to grow. The most common consumption of cardioselective beta - adrenergic blockers in Latvia has bisoprolol, which has a high selectivity, few side effects, almost completely absorbable and well explored.
Beta-blockers used for treatment of circulatory system diseases and its consumption in Latvia in comparison with other countries
Keywords: Farmācija; selektīvie beta – adrenoblokatori; asinsrites sistēmas slimības; bisoprolols; kardiovaskulārās sistēmas zāļu patēriņš; mirstība no asinsrites sistēmas slimībām