Precedentu izteicienu transformācija Latvijas laikraksta "Vesti segodnja" virsrakstos. - Dubinska, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2016)
Anastasija Dubinska Precedentu izteicienu transformācija Latvijas laikraksta "Vesti segodnja" virsrakstos: Bakalaura darbs . - Rīga , 2016 – 44 lpp. Pētījums ir veltīts precedentu izteikumu transformācijai Latvijas avīzes „Vesti segodnja” virsrakstos. Galvenais autora mērķis – apkopojot avīzes „Vesti segodnja” virsrakstu materiālus par politiskām un sociālām tēmām, noteikt transformētu precedentu izteikumu avotus, metodes un to veidus, kā arī noteikt izmantošanas specifiku precedentu izteikumu izveidošanai dotās avīzes virsrakstos. Darba pirmajā daļā ir apskatīti teorētiskie aspekti, kuri atkāj avīzes virsrakstu būtību, ir sniegts pārskats par transformētu precedentu izteikumu saturu virsrakstos. Analītiskajā daļā ir izanalizēti 60 virsraksti ar transformācijas precedentu izteikumiem avīzē „Vesti segodjna”, ir noteikti transformācijas avoti un veidi. Pētījums var būt interesants valodniekiem, studentiem-filologiem, ārzemju studentiem, kuri apgūst krievu valodu, kā arī plašam lasītāju lokam, kuri interesējas ar valodniecību.

Anastasija Dubinska The transformation of precedent utterances in Latvian newspaper's "Vesti segodnja" headings: Bachelor work . - Riga , 2016. 44 - P. The research paper is focused on the transformation of precedent utterances in Latvian newspaper's headings "Vesti segodnja". The main author’s problem – identify headings with transformed precedent utterances about political and social subjects from the particular material, methods and types of applied transformations, determine the specifics of using precedent utterances to create particular newspaper’s headings. The first part of the research paper deals with the theoretical aspects about newspaper’s headings, presents information about precedent utterances transformation in headings. The analytical part of the research reveals analyses of 60 headings with transformed precedent utterances in newspaper “Vesti segodnja” and identifies sources and methods of transformation. The research paper would be interesting for linguists, philologists, foreign students learning Russian language, and also for a wide range of readers, who are interested in linguistic.
The Transformation of Precedent Phenomena in the Headings of a Latvian Newspaper “Vesti segodnja”.
Keywords: Valodniecība; заголовок; прецедентное высказывание; газета «Вести сегодня»; трансформация