Teātra nozares attīstības tendences Latvijā - Freija, Daiga (Latvijas Universitāte, 2020)
Valsts dibināto teātru galvenais uzdevums, saskaņā ar Kultūras ministrijas uzdotajiem uzdevumiem, ir pēc iespējas lielākam apmeklētāju skaitam izrādīt kvalitatīvas teātra izrādes, nevis peļņas gūšana. Ņemot vērā, ka nozari veido kapitālsabiedrības, kurām pēc savas būtības būtu jāstrādā peļņas gūšanas nolūkā, valsts dotācijām nevajadzētu būt vienīgajam pastāvēšanas garantam. Darbā tika veikta teātru līdzšinējā attīstības analīze, pēc kuras tika secināts, ka lielāko attīstību nozarē piedzīvo VSIA Daugavpils teātris un VSIA Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris. Teātra nozares finanšu prognozes liecināja par turpmāku nozares attīstību, bet apmeklētāju skaits turpinās samazināties. Nozares galvenie riski ir ekonomiskās situācijas pasliktināšanās valstī, valsts dotāciju straujš samazinājums un straujš apmeklētāju skaits.

The main task of government found theatres, assigned by Ministry of Culture, is to provide highest possible number of visitors with quality theatre performances, not for profit gains. Bearing in mind that industry is made from capital companies, which are supposed to work for profit, government grants should not be only guarantee of their existence. The thesis analysed development of theatres so far and it was concluded that the biggest development in the field is experienced by VSIA Daugavpils theatre and VSIA Mikhail Chekhov Riga Russian theatre. The financial projections for the industry shows development but the number of visitors will continue to decrease. The main risks of the Industry is deterioration of economic situation, decrease of government funds and rapid attendance fall.
Theatre industry development tendencies in Latvia
Keywords: Vadībzinātne; teātru finansēšana; tirgus prognozes; prognozēšana; ekspertīze; risku matrica