Vispārizglītojošo skolu akreditācija - Retiga-Kudelenska, Dace (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darbs ir izstrādāts Latvijas Universitātes Izglītības zinātņu un psiholoģijas fakultātē. Darbā ir izpētīta vispārējās izglītības iestāžu ārējā novērtēšanas sistēma. Latvijas pieredze salīdzināta ar citu valstu pieredzi, sniegti priekšlikumi esošās akreditācijas sistēmas pilnveidei. Darba mērķis ir analizēt esošo vispārizglītojošo skolu akreditācijas sistēmu Latvijā, iegūt datus un pierādījumus tam, kā akreditācijas process ietekmē izglītības iestādes, un balstoties uz ārvalstu un Latvijas izglītības vadības ekspertu intervijām un izglītības iestāžu vadītāju aptaujām, ierosināt konkrētus uzlabojumus. Maģistra darba ietvaros ir analizēta vispārējās izglītības iestāžu ārējās novērtēšanas kārtība Latvijā un ārvalstīs. Par akreditācijas sistēmu aptaujāti izglītības iestāžu vadītāji un viņu vietnieki, intervēti dažādu valstu izglītības eksperti. Izdarīti secinājumi un apkopoti ieteikumi par iespējamajiem uzlabojumiem ārējās novērtēšanas sistēmā Latvijā jomās, kur tas ir nepieciešams. Izvirzīti tālākie pētījuma virzieni.

The Master's thesis was developed at the Faculty of Education, Psychology and Art of the University of Latvia. The thesis examines the external evaluation system of general education institutions. Latvian experience is compared with the experience of other countries, and proposals are made for the improvement of the existing accreditation system. The aim of the thesis is to analyse the existing accreditation system of general education schools in Latvia, to obtain data and evidence on how the accreditation process affects educational institutions, and, based on interviews with foreign and Latvian education management experts and surveys of educational institution leaders, to propose specific improvements. Within the framework of the Master's thesis, the procedure for external evaluation of general education institutions in Latvia and abroad has been analysed. Educational institution leaders and their deputies were surveyed about the accreditation system, and education experts from various countries were interviewed. Conclusions were drawn and recommendations were summarized on possible improvements to the external evaluation system in Latvia in areas where it is necessary. Further research directions were identified.
General school external assessment
Keywords: Izglītības zinātnes; izglītības kvalitāte; akreditācija; ārējā novērtēšana; izglītības iestāde