Asu izjūtu meklēšana un mentālā noturība skrējēju grupā - Boldāne, Linda (Latvijas Universitāte, 2021)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot atbildes uz diviem pētījuma jautājumiem par to vai pastāv saistība starp asu izjūtu meklēšanu un mentālo noturību skrējēju grupā, kā arī vai pastāv atšķirības starp šiem rādītājiem dažādās skrējēju grupās. Pētījumā piedalījās 217 respondenti vecumā no 13 – 78 gadiem, kuri nodarbojas ar dažādu distanču skriešanu, dažādā regularitātē. Dati tika iegūti no 113 sievietēm (52,53%) un 104 vīriešiem (47,93%). Tika radītas apakšgrupas, kas sastāv no respondentiem, kuri vismaz vienu reizi mūžā ir noskrējuši ultramaratonu 42km < (n=97) un respondenti, kuri to nav izdarījuši ≤ 42km (n=120). Kā arī apakšgrupas, kurās garākā noskrietā distance bija ≤ 18 km (n=33) un garākā noskrietā distance sasniedza 105 km ≤ (n=44). Rezultāti liecina, ka pastāv saistība starp asu izjūtu meklēšanas kopējo rādītāju un kopējo mentālās noturības rādītāju, kā arī tās apakšgrupām: pamata prasmes, veiktspējas prasmes, pašruna un tēlainība. Jo augstāka ir asu izjūtu meklēšana, jo augstāka ir mentālā noturība un otrādi. Pētot atšķirības, starp dažādām grupām, netika noteikta nozīmīga atšķirība starp grupu ≤ 42km un 42km < rādītājiem. Savukārt, tika noteikts, ka tiem, kuri ir noskrējuši 105 km ≤, ir augstāks asu izjūtu meklēšanas rādītājs nekā tiem, kuru garākā noskrietā distance ir ≤ 18km. Ļaujot novērot to, ka pavisam garo distanču skrējēji ir vairāk tendēti uz jaunu sajūtu un pieredzes gūšanu, kā arī savu mentālo un fizisko robežu izpēti, piedzīvojot intensīvākus stimulus.

The aim of the study was to find the answers to two research questions about whether there is a connection between sensation seeking and mental toughness in the group of runners, as well as whether there are differences between these scores in different groups of runners. A total of 217 respondents aged 13 to 78 participated in the study who are engaged in running different distances, at different regularity. Data were obtained from 113 women (52.53%) and 104 men (47.93%). Subgroups consisted of respondents who have run an ultramarathon 42km< (n = 97) at least once in their lifetime and the ones who have not run it ≤ 42km (n = 120). As well as subgroups with the longest run distance of ≤ 18 km (n = 33) and the longest run distance of 105 km ≤ (n = 44). Results show that there is a relationship between sensation seeking and the total score of mental toughness, as well as subscales of mental toughness: foundation skills, performance skills, self-talk and imagery. The higher the sensation seeking score, the higher the mental toughness and vice versa. Examining the differences between the different subgroups, no statistically significant differences were found between the groups ≤ 42km and 42km <. However, it was determined that those who have run 105 km ≤ have a higher sensation seeking score comparing with those whose longest running distance has been ≤ 18 km. That allows to conclude that very long distance runners are more inclined to obtain new feelings and experiences, as well as to explore their mental and physical boundaries, while experiencing more intense stimuli.
Sensation Seeking and Mental Toughness in Runners
Keywords: Psiholoģija; asu izjūtu meklēšana; mentālā noturība; skrējēji; ultramaratons; sporta psiholoģija