Karsējamās tabakas smēķēšanas ietekme uz miega artēriju pretestības marķieriem. - Rone, Linda (Latvijas Universitāte, 2022)
Karsējamā tabaka ir vēl jauns un ne līdz galam izpētīts smēķēšanas veids, tādēļ šī darba mērķis bija noskaidrot karsējamās tabakas ietekmi un sirds un asinsvadu sistēmas veselības marķieriem, tuvāk aplūkojot sistēmiskā asinsspiediena rādītājus, kā arī veicot kopējās miega artērijas morfoloģiskos un funkcionālos izmeklējumus. Pētījumā piedalījās 15 sievietes vecuma grupā no 19-25, no tām 8 dalībnieces bija karsējamās tabakas lietotājas ikdienā, bet 7 dalībnieces iepriekš nav lietojušas nikotīnu saturošus produktus. Visām pētījuma dalībniecēm tika veikti antropometriksie ķermeņa mērījumi un noteikts ĶMI, asinsspiediena mērījumi, kā arī ar ultrasonogrāfiju tika noteikti tādi miega artērijas rādītāji kā sieniņas intima-media slāņu biezums, asinsvada lumena diametrs un pretestības indekss. Iegūtie mērījumi tika salīdzināti ar literatūrā iegūtajiem, jo mērījumu veikšanas laikā bija novērojami daži trūkumi, kas nedeva pārliecību datu precizitātei. Pēc literatūrās iegūtās informācijas RI pēc smēķēšanas būtu jāpalielinās, jo asinsvadiem samazinoties palielinās pretestība, bet literatūrā atrodama ir arī informācija, ka miega artērijas izmērs ievērojami nesamazinās uzreiz pēc smēķēšanas. Karsējamās tabakas smēķētajiem tika novērots paaugstināts asinsspiediens un pulss uzreiz pēc smēķēšanas, salīdzinot ar kontroles grupu un pašu smēķētāju rezultātiem pirms smēķēšanas.

Heated tobacco is a new and not yet fully studied type of smoking, so the aim of this study was to elucidate the effects of heated tobacco and cardiovascular disease by taking a closer look at blood pressure measurements, carotid artery size, and information on the resistance index. The study included 15 individuals in the age group of 19-25, some of whom participated in daily smoking of heated tobacco, and some of the control group who had not smoked before. Anthropometric body measurements were performed to calculate BMI; IMT for carotid artery, lumen diameter and resistance index were determined by ulnasronographic measurements; An electronic blood pressure systole for diostatic pressure and pulse was used to measure blood pressure. The obtained measurements were compared with those obtained in the literature, because some shortcomings were observed during the measurements, which did not provide confidence in the accuracy of the data. According to the literature, the RI after smoking should increase as resistance decreases as the blood vessels decrease, but there is also information in the literature that the size of the carotid artery does not decrease significantly immediately after smoking. Elevated blood pressure and pulse were observed in smokers immediately after smoking compared to the control group and smokers themselves before smoking.
Influence of heated tobacco smoking on markers of carotid artery resistance.
Keywords: Bioloģija; karsējamā tabaka; miega artērija; pretestības indekss; ultrasonogrāfija; lumena diametrs