Bērnu un jauniešu apbedījumi Puzes Lejaskroga kapsētā 14.-17.gs. - Batraga, Anna (Latvijas Universitāte, 2022)
Darbā, balstoties uz izrakumu pārskatiem, apskatītas apbedīšanas tradīcijas Puzes Lejaskroga kapsētasbērnu un jauniešu apbedījumu materiālā. Bakalaura darba mērķis ir raksturot bērnu un jauniešu apbedīšanas tradīcijas Puzes Lejaskroga kapsētas kontekstā un caur to analizēt, kāda bijusi attieksme pret bērniem no apkārtējās sabiedrības. Darba gaitā ir salīdzināti bērnu un jauniešu apbedījumi ar pieaugušajiem, kā arī noteiktas senlietu veidu skaita izmaiņas, mainoties bērna vecumam. Darba rezultātā secināts, ka bērni kopumā apbedīti pēc tiem pašiem principiem, kā pieaugušie. Noteikts arī tas, ka konkrētos vecuma posmos ir redzamas izmaiņas bērnu senlietu veidu skaitā, kas varētu norādīt uz bērnu vecuma sadalījumu.

The study, based on archaeological excavation reports, examines the burial practices of children in Puzes Lejaskrogs Cemetery from the morturary material. The aim of this work is to describe the burial traditions of children and adolescents in the context of Puzes Lejaskrogs Cemetery and to analyse the attitude towards children from the surrounding society. In the course of the work, the burials of children and adolescents have been compared to adult burials, as well as changes in the number of artefact types as children get older has been determined. As a result, it has been concluded that children are generally buried according to the same principles as adults. It has also been established that, at certain age stages, there are differences in the number of types of artefacts in children burials, which could indicate the age groups of children of that time.
Children and adolescent burials in Puzes Lejaskrogs Cemetry in the 14th-17th centuries
Keywords: Vēsture; arheoloģija; apbedījumi; bērni; Lejaskrogs