Sarunvaloda un tās funkcija Pedro Almodovara filmā “Viss par manu māti” - Milberga-Zuza, Daniela (Latvijas Universitāte, 2024)
Šis bakalaura darbs analizē sarunvalodu un tās funkcijas trīs galveno varoņu dialogos Pedro Almodovara filmā "Viss par manu māti" (1999). Laikā, kad valodas un tās sociālo nozīmju izpēte turpina attīstīties, it īpaši mediju un kultūras jomā, sarunvalodas lomas izpratne kino padziļina sapratni par komunikācijas dinamiku kopumā. Darba mērķis ir analizēt sarunvalodas elementus P. Almodovara filmā trīs valodas līmeņos - fonētikas, morfosintakses un leksiskās semantikas -, pamatojoties uz A. Briza klasifikāciju, un noteikt to galvenās funkcijas, saskaņā ar R. Jakobsona klasifikāciju. Pētījumā tiek izmantotas sekojošās metodes - teorētiskās literatūras analīze, aprakstošā metode un analītiskā metode darba empīriskajā daļā, kā arī gadījuma izpētes metode. Ņemot vērā, ka sarunvaloda ir nepārtraukti mainīgs fenomens, šis pētījums ir noderīgs arī tiem, kas pēta spāņu sarunvalodas un tās attīstības jaunākās tendences. Pētījuma korpuss sastāv no galveno varoņu dialogiem, kas iegūti no filmas. Rezultāti ļauj secināt, ka sarunvalodas dialogos dominē emocionālā, referenciālā un konatīvā funkcija.

This thesis analyzes the colloquial language and its functions in the dialogues of Pedro Almodóvar's film "All About My Mother" (1999). At a time when the study of language and its social implications continues to evolve, particularly in the realm of media and culture, understanding the role of colloquialism in cinema adds depth to the comprehension of communication dynamics. The objective of the work is to analyze the functions of colloquial language (R. Jakobson's classification) and the linguistic elements with which they are manifested in the film, within the three language levels defined by A. Briz (phonic; morphosyntactic; lexical-semantic). The following methods are used in the research: theoretical literature analysis, descriptive method and analytical method in the empirical part of the work, as well as the case study method. Given that colloquial language is a constantly changing phenomenon, this research is useful for those studying new tendencies in colloquial Spanish and its evolution. The corpus of the study consists of the dialogues of the main characters extracted from the film. The results show that the most frequent language functions are the emotive, referential and conative functions.
Colloquial Language and its Function in Pedro Almodóvar's Film “All About My Mother”
Keywords: Valodniecība un literatūrzinātne; sarunvaloda; valodas funkcijas; Pedro Almodóvar; dialogs; kino