Latvijas pašvaldību kapitālsabiedrību vidēja termiņa darbības stratēģiju izstrādes izaicinājumi. - Janīte, Ilze (Latvijas Universitāte, 2025)
Lai veiktu stratēģiski svarīgu īpašumu pārvaldību, novērstu tirgus nepilnību vai sniegtu stratēģiski svarīgi pakalpojumu pašvaldības dibina kapitālsabiedrības, nosakot tām vispārējo stratēģisko mērķi. Tādējādi būtisks ir kapitālsabiedrību stratēģijas saturiskais tvērums, lai tas būtu atbilstošs īpašnieku gaidām un realizējams. 2024.gadā normatīvajos aktos, kas regulē pašvaldību kapitālsabiedrību darbību, ir iekļauts jauns instruments stratēģiju izstrādei "gaidu vēstule". Mērķis ir izpētīt stratēģiskās plānošanas procesa norises pamatprincipus Latvijas pašvaldību kapitālsabiedrībās, uzmanību pievēršot akcionāru gaidu vēstules kā jauna stratēģiskās plānošanas instrumenta nozīmei un ietekmei, identificēt būtiskākās problēmas un izstrādāt rekomendācijas gaidu vēstules efektīvai pielietošanai stratēģiskajā plānošanā.

To manage strategic assets, fill a market failure or provide a strategic service, municipalities set up corporations with an overall strategic objective. The content of the strategy of the corporation is therefore essential to ensure that it is relevant to the expectations of the owners and feasible. In 2024, a new tool for developing strategies, the "letter of expectations", is included in the laws and regulations governing municipal corporations. The aim is to study the basic principles of the strategic planning process in Latvian municipal corporations, focusing on the role and impact of the shareholders' letter of expectation as a new strategic planning tool, to identify the most important problems and to develop recommendations for the effective use of the letter of expectation in strategic planning.
Challenges in developing medium-term operational strategies for Latvian municipal companies.
Keywords: Vadībzinātne; Pašvaldību kapitālsabiedrības; stratēģija; gaidu vēstule; plānošana