Pašvaldības domes deputāta subjektīvo publisko tiesību aizskāruma pārbaude administratīvajā tiesā - Žurats, Niks (Latvijas Universitāte, 2024)
Pašvaldību domes deputātiem ir tiesības savas subjektīvās publiskās tiesības aizsargāt administratīvajā tiesā, taču dalās viedokļi par to, uz kāda pamata šādām tiesībām būtu jāpastāv. Darbā tiek analizēts Satversmes tiesas piedāvātais pamatojums, kura pamatā ir tiesiskas valsts princips, un doktrīnā izteiktais viedoklis, ka jauna pamatojuma izveide ir lieka. Autors secina, ka abos tiesiskos pamatojumos ir nepilnības, tāpēc tiek piedāvāta cita tiesību normu interpretācija, kas akcentē politisko pamattiesību nozīmi, un uz šo pamattiesību pārkāpuma pamata veido skaidrojumu, kāpēc domes deputātiem ir tiesības vērsties administratīvajā tiesā un kā šāda interpretācija risina jau tiesu praksē konstatētās problēmas.

Members of the municipal council have the right to protect their subjective public rights in the administrative court, but jurists are divided on the basis on which such rights should exist. The paper analyzes the rationale proposed by the Constitutional Court, which is based on the principle of the rule of law, and the opinions expressed in legal publications, that the creation of a new rationale is unnecessary. The author concludes that there are gaps in both legal justifications, so another interpretation of legal norms is offered, which emphasizes the importance of fundamental political rights, and on the basis of the violation of these fundamental rights creates an explanation why council members have the right to appeal to the administrative court, and how such an interpretation solves the problems already found in judicial practice.
Violation of subjective public rights of a municipal deputy and its examination in administrative court
Keywords: Juridiskā zinātne; Pašvaldības domes deputāts; administratīvais process; piedalīšanās pašvaldību darbībā; valsts dienests; būtisks cilvēktiesību pārkāpums