Enerģētikas krīzes ietekme uz uzņēmuma darbību - Avramenko, Haritons (Latvijas Universitāte, 2023)
Darba mērķis ir analizēt, kā enerģētikas krīze Centrālāzijas valstīs ietekmēja uzņēmumu darbību. Pētījumā tiek izmantotas gan kvalitatīvās, gan kvantitatīvās pētījumu metodes. Kvalitatīvās metodes ietver zinātniskās literatūras analīzi. Kvalitatīvas metodes ietver aptaujas rezultātu analīzi un tirgus datu analīzi. Darbs sastāv no divām nodaļām. Pirmā nodaļa visaptveroša esošās literatūras analīze saistībā ar enerģētikas krīzi. Tā pēta enerģētikas krīžu vēsturisko norisi globālā mērogā, energoresursu tirgu, tā saistību, pēta to pagātnes notikumus un modeļus. Nodaļā aplūkoti arī galvenie enerģētikas krīžu cēloņi, izceļot faktorus, kas veicina to rašanos. Turklāt tajā tiek pētīta enerģētikas krīzes ietekme uz uzņēmuma darbību, pētot, kā enerģijas piegādes traucējumi ietekmē uzņēmumus. Otrajā nodaļā ir sniegti pētījumi, tostarp enerģētikas krīzes gadījumi un cēloņi Centrālāzijā, un tie īpaši vērsti uz to, lai izprastu unikālos izaicinājumus, ar kuriem saskaras Vidusāzijas valstis, un to enerģētikas krīzes veicinošos faktorus, kā arī ieskatu pētījumā izmantotajā pētniecības metodoloģijā, kā arī kā arī aptaujas rezultātus. Trīs galvenie risinājumi, ko identificējuši uzņēmumi Vidusāzijā, ir likviditātes uzlabošana, fosilā kurināmā aizstāšana ar atjaunojamiem enerģijas avotiem un ražošanas ārpakalpojumi ārvalstīs. Šo risinājumu mērķis ir uzlabot finanšu stabilitāti, veicināt ilgtspējību un nodrošināt darbības nepārtrauktību. Enerģētikas krīze, uzņēmuma darbība, Centrālāzija, risinājumi uzņēmumiem

The aim of the thesis is to analyse how did the energy crisis in Central Asia countries impact the performance of the companies. In the research both qualitative and quantitative methods of research are used. Qualitative methods include the analysis of the scientific literature. Qualitative methods include the analysis of the results of the survey and analysis of the market data. Thesis consists of two chapters. First chapter comprehensive analysis of the existing literature related to the energy crisis. It explores the historic occurrence of energy crises globally, market of energy resources, its connection, examining their past occurrences and patterns. The chapter also discusses the main causes of energy crises, highlighting the factors that contribute to their emergence. Furthermore, it explores the impact of energy crises on company performance, examining how disruptions in energy supply affect businesses. The second chapter presents the research including the cases and reasons of the energy crisis in Central Asia specifically focuses on understanding the unique challenges faced by Central Asian countries and the factors contributing to their energy crises, insights into the research methodology employed in the study, as well as survey results. The top three solutions identified by companies in Central Asia are liquidity improvement, replacement of fossil fuels with renewable energy sources, and outsourcing of production abroad. These solutions aim to enhance financial stability, promote sustainability, and ensure operational continuity. Energy crisis, company performance, Central Asia, solutions for companies
Impact of the Energy Crisis on the Company Performance
Keywords: Ekonomika; energy; crisis; CIS; impact