Kurzemes “cietokšņa” frontes līnija un tās ietekme uz ainavu Dobeles - Lestenes posmā - Ādamsons, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2010)
Ainava ir vēstures notikumu telpiskās materializēšanās glabātāja un līdzīgi kā vēsture rakstīta grāmatās, tāpat tā mūsu priekšā guļ ierakstīta ainavas izskatā. Bakalaura darba pētījumu centrā ir ainavas izmaiņas posmā starp Dobeli un Lesteni Otrā Pasaules kara cīņu Kurzemes „cietoksnī” iespaidā. Kā vienas no ainavas izmaiņu indikatoriem izvēlētas viensētas, kuras kara laikā bija spiesti pamest to saimnieki un daudzas no kurām cīņās tika nopostītas. Lai novērtētu karadarbības ietekmi uz viensētu izvietojuma izmaiņām, tika analizēta situācija 30. gados, frontes līniju izplatība Otrajā Pasaules karā un viensētu novietojums un skaits 60. gadu sākumā. Karadarbības pēdas šodienas ainavā tika noteiktas apsekojot pētījumu teritoriju un izmantojot ainavas lasīšanas pieeju. Atslēgas vārdi: ainava, ainavas izmaiņas, karadarbības ietekme, frontes līnija, Kurzemes „cietoksnis”, Otrais Pasaules karš

A landscape is merely a three dimensional holder of materialization of historical events and just as history that is written and published in books, it lies before us written in the form of a landscape. The bachelor thesis research focuses on how landscape has been changed in various locations between Dobele and Lestene during the World War II, more specifically, during the battles in Courland Pocket. Cottages that were abandoned by their inhabitants and many of which were destroyed, have been selected as the factors indicating the change in the landscape. In order to investigate the change of the placement of the cottages, the situation in the 1930s, the expansion of the frontlines during WWII and the number and placement of cottages in the beginning of the 1960s were closely researched. The aftermath of the war in present day's scenery was studied by exploring the territory of the research and by using the method of landscape reading. Key words: landscape, landscape change, warfare’s impact, frontline, Courland Pocket, World War 2
The Frontline of Courland Pocket and Its Impact on Landscape: a Case Study of Dobele – Lestene Area
Keywords: Ģeogrāfija