Eiropas apcietinājuma lēmums - Aldiņa, Zane (Latvijas Universitāte, 2013)
2002.gada 13.jūnijā tika pieņemts Eiropas Padomes Pamatlēmums par Eiropas apcietinājuma orderi un par nodošanas procedūrām starp dalībvalstīm (2002/584/TI), aizstājot daudzpusējo izdošanas sistēmu, kuras pamatā bija 1957.gada 13.decembra Eiropas Padomes konvencija par izdošanu, ar vienkāršotu izdošanas sistēmu. Latvijā Eiropas apcietinājuma lēmuma regulējums, sākotnēji tika ietverts Latvijas Kriminālkodeksā (spēku zaudēja ar 2005.gada 1.oktobrī). 2005.gada 1.oktobrī, kad spēkā stājās Kriminālprocesa likums, Eiropas apcietinājuma lēmuma piemērošanas regulējums tika ietverts Kriminālprocesa likuma C. daļas 65.un 66.nodaļā. Bakalaura darbā ir sniegts ieskats par to, kāda ir Eiropas apcietinājuma lēmuma būtība un saturs. Analizēta Eiropas apcietinājuma lēmuma pieņemšanas pamati un kārtība, kā arī personas izdošanas nosacījumi un jautājumi, kas saistīti ar Eiropas apcietinājuma lēmuma izpildi, ilustrējot tos ar piemēriem no prakses, veiktajiem pētījumiem un dažādu autoru sniegtajām atziņām. Darba rezultātā ir gūtas atziņas par nepieciešamību uzlabot Kriminālprocesa regulējumu, kā arī uzlabot procesuālās normas par izdodamās personas tiesībām, kā arī veicināt izmeklēšanas iestāžu tiešo sadarbību. Tāpat tiek gūta atziņa, ka Latvijā ir nepieciešamību izstrādāt vienotus kritērijus un vadlīnijas Eiropas apcietinājuma lēmuma pieņemšanai.

On 13 June 2002 European Council Framework Decision on the European arrest warrant and the surrender procedures between Member States (2002/584/TI) was adopted thus replacing multilateral extradition system that was based on European Convention on Extradition of 13 December 1957 with a simplified extradition system. In Latvia procedures for application of the European arrest warrant procedures were included on 30 June 2004 in Criminal Code of Latvia (was in force until 1 October 2005). On the date of entry into force of the Criminal Procedure Law – 1 October 2005 – procedures for application of the European arrest warrant procedures were included in Section C, chapters 65 and 66 of the Criminal Procedure Law. The bachelor paper addresses nature and content of the European arrest warrant decision, analyses the procedures for issuing of an arrest warrant decision and the grounds for extradition, surrender of a person and issues related to the execution of a decision. The analysis is supplemented with court decisions, research and reports of different authors. The author has identified the necessity to improve regulation included in the Criminal Procedure Law, procedural regulation regarding the rights of the person to be surrendered and the need to further direct cooperation between the investigational institutions. It is also concluded that there is a necessity in Latvia to develop uniform criteria and guidelines for issuing of the European arrest warrant.
European Arrest Warrant
Keywords: Juridiskā zinātne