Sociālais darbs ar nepilngadīgiem jauniešiem dienas centros Rīgā - Smilgaine, Austra (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darba „Sociālais darbs ar nepilngadīgiem jauniešiem dienas centros Rīgā” mērķis ir izpētīt dienas centros veiktā sociālā darba nozīmi to apmeklējošo nepilngadīgo jauniešu dzīvesspēka attīstībā. Darbā analizēta attīstības sistēmu teorija, dzīvesspēka jēdziens, piesaistes teorija, pozitīvas jaunatnes attīstības pieeja un riska perspektīva. Empīriskajā izpētē tika izmantotas kvalitatīvas pētniecības metodes – daļēji strukturētas intervijas, neformālas intervijas un novērojumi. Pētījumā piedalījās 8 sociālā darba speciālisti un 5 bijušie dienas centra klienti. Empīriskais pētījums atklāj, ka dienas centros veiktais sociālais darbs ir orientēts uz nepilngadīgu jauniešu dzīvesspēka attīstību. To raksturo neformāla pieeja, bet iztrūkst aktīvas mijiedarbes starp ikdienas praksi, sociālā darba teorijām un ētikas normām.

Master’s thesis “Social Work with Juvenile in Day Centres in Riga” is aimed at finding out social works role in the development of juvenile’s resilience. The thesis analyses developmental system theory, resilience concept, attachment theory, positive youth development approach, and risk perspective. Empirical research was carried out using qualitative research methods – semi-structured interviews, informal interviews and observations. 8 social work specialists and 5 former day centre clients participated in the research. Empirical research reveals that social work in day centres is oriented towards resilience development in juvenile. It is characterized by informal approach, but active interaction between everyday praxis, social work theories and ethics is lacking.
Social Work with Juvenile in Day Centres in Riga
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija; sociālais darbs; dzīvesspēks; nepilngadīgi jaunieši; pozitīva attīstība; dienas centri Rīgā