Runātāja pašpozicionējums Līsija tiesu runās - Biseniece, Ilze (Latvijas Universitāte, 2010)
Darba mērķis ir atklāt emocijas, ar kuru palīdzību runātājs veido savu tēlu klausītājos Līsija tiesu runās. Teorētiski balstoties uz Aristoteļa darbā Retorika apskatīto emociju raksturojumu. Aristotelis plaši apraksta emociju pielietojumu dažādās runās. Līsija tiesu runās tās ir skaidri sastopamas. Apskatītajās 6 aizstāvības un 2 apsūdzības runās izmantota literatūras analīzes metode. Runās bieži kontrastē pozitīvas emocijas, tādas kā laipnība, draudzība un līdzjūtība, kuras runātājs pozicionē pret līdzcilvēkiem un rosina klātesošajos pret sevi, un pretēji negatīvas, tādas kā naids, dusmas, sašutums, kuras runātājs pozicionē pret savu pretinieku. Īpatnēji ir tas, ka ar vienu izteicienu Līsijs izsaka vairākas emocijas. Aristoteļa aprakstītās un Līsija izmantotās emocijas skaidri parāda runātāja būtību. Šajās runās parādās prasmīgs runātāja emociju atspoguļojums. Emocijas apsūdzības un aizstāvības runās krasi neatšķiras, abu veidu runās runātājs iespaido klausītājus par labu sev, paužot dusmas vai naidu pret pretinieku. Emocijas izmantotas gan runas ievadā, pievēršot klātesošo uzmanību problēmai, gan vidusdaļā, gan nobeigumā, vēl vairāk pastiprinot emocijas, ko runātājs izpaudis visas runas laikā.

The aim of the paper is to examine passions of the speaker in judicial speeches by Lysias. The theoretical framework is developed from passions examined by Aristotle in his Rhetoric. The method of the paper is analysis of literature- of 6 defensive and 2 accusation speeches. Study finds that in Lysias speeches contrasts positive passions like kindness, friendliness, pity, what speaker arouses in hearers and expresses to peers, with negative passions like anger, hatred, indignation, what speaker expresses to his opponent. Lysias peculiarly make speaker express several passions by one expression. Lysias speeches sharp show essential of speaker by passions. Both defensive and accusation speeches show equal passions, there is no big difference between them. Speaker in both impresses hearers to worth him in a good way and expresses hatred and anger to opponent. Author uses passions in introduction, explication and conclusion of speeches.
Speaker’s Self- Positioning in Lysias’ Judicial Speeches
Keywords: Valodniecība