Tautas nobalsošana Latvijā: teorija un prakse, 2007.-2008.gads - Jaunozols, Jorens (Latvijas Universitāte, 2009)
Darba mērķis ir apskatīt tautas nobalsošanas, kas notikušas Latvijā laikposmā no 2007.-2008. gadam. Kā zināms tādas bija kopskaitā trīs, kas ir nozīmīgs skaitlis Latvijai, ņemot vērā, ka vispār kopš neatkarības atgūšanas tādas bijušas vien septiņas. Lai sasniegtu šo darba mērķi, autorprāt, ir nepieciešams gūt plašāku ieskatu par tautas nobalsošanas institūtu un tiešo demokrātiju kā tādu. Tāpēc darba pirmajā pusē tiek pētīta tautas nobalsošanas rašanās vēsture, attīstība un tiešās demokrātijas loma mūsdienu valsts pārvaldē. Tiek noskaidrota tautas nobalsošanas jēga un mērķis. Darba otrajā daļā autors pēta darba nosaukumā minētās tautas nobalsošanas, analizē tautas nobalsošanas praksi un teoriju. Pētījuma gaitā iezīmējās vairāki problēmjautājumi, piemēram , autorprāt, nepilnīgais parakstu vākšanas procesa regulējums, kuru risinājumu priekšlikumus darba autors sniedz darba noslēguma daļā.

The main goal of this paper is to explore the referendums that took place Latvia in the time period of year 2007-2008. In order to reach this goal, the author believes it is necessary to examine the referendum and direct democracy itself, to have a more large-scale and more objective point of view. By doing that the author in the first part of this paper, gives a short briefing on history of direct democracy and referendums as well as the development of it. The author finds out the original purpose of the referendum and examines where direct democracy and referendums stand nowadays. In the second part of this paper, the author analyzes the referendums in Latvia mentioned above. Also, the author gives his point of view on the recently approved amendments to the Latvian constitution (Satversme). By exploring referendums in Latvia and examining the problems that occurred when they took place, the author has come up with some possible amendments to the current regulation on referendums, which can be found in the final part of the paper.
Referendums in Latvia: theory and practice: year 2007-2008
Keywords: Juridiskā zinātne