Bioloģiski noārdāmo atkritumu apsaimniekošanas sistēmas izveide Latvijā - Niklass, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2009)
Dotajā maģistra darbā ir aprakstīti pētījuma rezultāti un izstrādāti priekšlikumi, kuru mērķis ir veicināt bioloģiski noārdāmo atkritumu (BNA) apsaimniekošanas sistēmas ieviešanu Latvijā, kas nodrošinātu vides kvalitātes mērķu sasniegšanu ar optimāliem institucionāliem un ekonomiskiem resursiem. Bioloģiski noārdāmo atkritumu apsaimniekošanas sistēmas organizēšanā būtiska loma ir ekonomiskiem, tehnoloģiskiem, sociāliem, institucionālās pārvaldes un sadarbības aspektiem. Mehāniski īstenojot vides politikas nospraustos mērķus, kas nav balstīti uz visa procesa pārvaldes cikla analīzi, neņemot vērā konkrētā reģiona īpatnības, bieži vien netiek sasniegts plānotais vides kvalitātes mērķis [10, 19, 21].Dotais pētījums balstās uz 65 literatūras un informācijas avotu analīzi, kas aptver akadēmiskās publikācijas, vides politikas tiesību aktus, atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu iekšējos dokumentus, konferenču materiālus un citus nepublicētus informācijas avotus. Pētījuma praktiskā daļa veikts socioloģiskais pētījums, aptverot BNA apsaimniekošanas būtiskākās mērķgrupas, un novērtēts lokālas bioloģiski noārdāmo atkritumu apsaimniekošanas sistēmas realizācijas piemērs Igaunijā. Pētījuma rezultātā ir izstrādāts priekšlikumu kopums, kurš ietver tādus galvenos blokus kā BNA apsaimniekošanas alternatīvu analīze, priekšlikumi apsaimniekošanas sistēmas izveidei un piedāvāts BNA apsaimniekošanas sistēmas modelis.

Masters paper describes the results of a study whose aim is to promote biodegradable waste management system in Latvia, which would ensure the environmental quality objectives using optimal administrative and economic resources. An important role in the biodegradable waste management system organization plays economic, technological, social, administrative and cooperation aspects. Mechanical implementation of environmental policy targets, which are not based on the entire process life-cycle analysis, taking into account the specific regional aspects often will not result achievement of the planned goals of environmental quality [10, 19, 21]. This study is based on analysis of 65 literature and information sources, covering academic publications, the environmental policy legislation acts, internal documents of waste management companies, conferences materials and other unpublished information sources. The study practical part describes sociological study, as well as results of case study research of local biodegradable waste management system implementation. The study resulted in the proposal package for the biodegradable waste management system implementation. The proposals need to be approbated, to ensure their influence on reaching environmental policy goals and practical results of environment quality improvement.
Biodegradable Waste Management System Establishment in Latvia
Keywords: Vides pārvaldība