Austrumslāvu tautas astronomija: par piemēru ņemot mazos folkloras žanrus. - Kravčenko, Lidija (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darbs ir pētījums par austrumslāvu tautas astronomiju. Darbs sastāv no teorētiskās un praktiskās daļas. Pirmajā daļā tiek apzīmēti pamata principi un tautas astronomijas īpatnības, tiek izcelti, to izcelsmes pamati kā pētniecības objektu, tiek noteikti galvenie vadošie objekti, nominācijas koncepti un to motivācijas iemesli. Otrajā daļā tiek apskatītas astronomijas galvenās priekšrocības un to reprezentācija nacionālās kultūras ideja par materiāla mazo folkloras žanriem, tiek analizēti un salīdzināti tipoloģiskās pazīmes, tiek apkopota pieejamo datu un modeļu informācija, kas ir to pamatā. Darbs var noderīgs folkloristiem, etnogrāfiem, vēsturniekiem un valodniekiem, kā arī visiem, kas interesējas par tautas, īpaši slāvu kultūru. Atslēgas vārdi: восточнославянская астронимия, народная астронимия, фольклор, солнце, месяц, звёзды.

The BA paper is a study of East Slavic folk astronomy. The work consists of theoretical and practical parts. In the first part, the basic principles and characteristics of folk astronomy are identified, the roots of its becoming the subject of the study are revealed, and the main leading astronomical objects, nominating concepts and their motivational core are determined. In the second part, the corpus of main elements of astronomy and their representation in the folk-cultural thought is overviewed on the material of small folklore genres. Moreover, the typological features are analysed and compared, the entity of the available data and regularities underlying them is summarized. The research can be of interest to folklorists, ethnographers, historians and linguists, as well as to all those who are interested in folk, in particular, Slavic culture. Key words: восточнославянская астронимия, народная астронимия, фольклор, солнце, месяц, звёзды.
Eastern Slavic Folk Astronomy: Small Genres of Folklore.
Keywords: Valodniecība; восточнославянская астронимия; народная астронимия; фольклор; солнце; месяц