Darba vides riski pāļu urbšanas darbu veicējiem - Grjazniha, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2022)
„Darba vides riski pāļu urbšanas darbu veicējiem”. Darba autore: Jeļena Grjazniha. Darba zinātniskā vadītāja: Dr. med., asociētā profesore Ženija Roja. Darbs izklāstīts uz 102 lpp., ietver 40 attēlus, 10 tabulas, 5 pielikumu, 32 informatīvos avotus. Pētījums sastāv no 4 daļām. Pirmajā daļā ir apkopota un analizēta literatūra par urbēju darba vides riskiem. Literatūras analīze uzrāda, ka urbēju darba apstākļi ir sarežģīti, un tos galvenokārt raksturo darba vides un darba procesa kaitīgo faktoru kombinācija: troksnis, vibrācija, kaitīgas vielas, svara pacelšana un pārvietošana. Otrajā daļā ir aprakstītas pētījumā izmantotas metodes. Trešajā daļā ir iegūto rezultātu apkopojums un analīze. Iegūtie pētījuma rezultāti ļauj secināt, ka urbēji vairāk ir pakļauti ciešamai un nozīmīgai riska pakāpei, kuru ietekme fizikālie vides faktori (troksnis, vibrācija, mikroklimats), traumatisms, ķīmiskie un fiziskie faktori (smags darbs, piespiedu poza), bet neskatoties uz to urbējiem ir labas darbaspējas. Izstrādāti preventīvie pasākumi pāļu urbēju darba apstākļu uzlabošanai. Atslēgas vārdi: pāļu urbšana, būvniecība, darbspējas, slodze, veselības veicināšana.

"Work environment risks for pile drilling workers". Author of the work: Jelena Grjazniha. Scientific supervisor: Dr. med., associate professor Zenija Roja. The work is presented on 102 pages, includes 40 figures, 10 tables, 5 appendices, 32 information sources. The study consists of 4 parts. The first part summarizes and analyzes the literature on the risks that drillers face in their work environment. Literature review shows that the working conditions of drillers are harsh - the work environment and the work process are full of harmful factors: noise, vibration, harmful substances, weight lifting and handling. The second part describes the methods used in the study. The third part is a summary and analysis of the results obtained. The results of the study allow us to conclude that drillers are mostly exposed to a medium and high levels of risk that is affected by physical environmental factors (noise, vibration, microclimate), trauma, chemical and physical factors (hard work, forced posture). However, pile drillers have a good performance regardless of the risks. Preventive measures have been developed to improve the working conditions of pile drillers. Keywords: pile drilling, construction, working capacity, load, health promotion.
Work environment risks for pile drilling workers
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; pāļu urbšana; būvniecība; darbspējas; slodze; veselības veicināšana