Briļļu lēcu skrāpējumu ietekme uz redzes kvalitāti - Smilga, Sandis Gunārs (Latvijas Universitāte, 2025)
Darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 35 lappusēm, satur 17 attēlus, 1 tabulu, 2 pielikumus un 70 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis bija novērtēt, kā skrāpējumi uz briļļu lēcām ietekmē redzes kvalitāti. Pētījuma laikā bija iegūti mērījumi par to, kā mainās redzes asums pie augsta un zema kontrasta, ja tas tika noteikts ar skrāpētu un neskrāpētu proves lēcu. Laboratorijas pētījumā piedalījās 21 dalībnieks. Redzes asums tika noteikts izmantojot lejupielādējamu FrACT programmu. Gaismas izkliede acī tika mērīta ar Oculus C-Quant ierīci. Pētījuma rezultātā pierādījās, ka, nosakot redzes asumu pie augsta kontrasta un zema kontrasta, ar neskrāpētu proves lēcu iegūtais redzes asums bija augstāks salīdzinot ar skrāpētu proves lēcu.

The thesis is written in Latvian on 35 pages, contains 17 figures, 1 table, 2 appendices and 70 references to literature sources. The aim of the work was to assess the effect of scratches on spectacle lenses on the quality of vision. The study measured the change in visual acuity at high and low contrast when measured with scratched and unscratched spectacle lenses. The laboratory study involved 21 participants. Visual acuity was measured using the downloadable FrACT software. Light scatter in the eye was measured with an Oculus C-Quant device. The results of the study showed that when measuring visual acuity at high contrast and low contrast, the visual acuity obtained with the unscratched lens was higher compared to the scratched lens.
The Effect of Spectacle Lens Scratches on Vision Quality
Keywords: Klīniskā optometrija; briļļu lēcas; proves lēca; redzes kvalitāte; skrāpējumi; gaismas izkliede