Ārvalstu investoru izvēlētās ieguldījumu stratēģijas Latvijas nekustamā īpašuma tirgū un tās ietekmējošie faktori augstas nenoteiktības apstākļos - Bukēviča, Laura (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darba ietvaros tiek pētīts, kādas ir galvenās ārvalstu investoru stratēģijas un tās ietekmējošie faktori Latvijas nekustamā īpašuma tirgū pieaugušas nenoteiktības vidē. Zinātniskajā literatūrā tiek identificēti galvenie ārvalstu investīcijas nekustamā īpašuma tirgū ietekmējošie faktori, kas ietver ekonomisko attīstību, algu līmeni, mājokļu un zemes cenas, aizņēmumu procentu likmes, tūristu skaitu, politisko stabilitāti un nenoteiktības līmeni. Darba ietvaros tiek veikta Latvijas makroekonomisko datu laika rindu ekonometriskā analīze, lai noteiktu, kuriem no minētajiem faktoriem ir būtiska ietekme uz ārvalstu investīcijām. Analīzes rezultātā tiek secināts, ka šie faktori ir tūristu skaits, mājokļu cenas un nenoteiktības līmenis. Papildus tiek veikta aktīvāko ārvalstu investoru Latvijas nekustamā īpašuma tirgū aptauja, kuras rezultāti norāda nenoteiktības līmeni un ekonomisko attīstību kā galvenos faktorus, kas ietekmē ārvalstu investīcijas.

The purpose of the thesis is to study the key factors affecting foreign investors’ investment strategies in Latvian real estate market in the environment characterized by an increased uncertainty. In academic literature, the main identified factors include economic development, wage level, housing and land prices, interest rate, number of tourists, political stability and uncertainty level. In line with the aim of the thesis, the author carries out a time series regression analysis and finds that number of tourists, housing price and uncertainty level have a significant impact on foreign investment in the real estate market. In addition, the most active investors in Latvian real estate market are surveyed. Results show that investors find the economic development and uncertainty level to be the most important factors.
Investment Strategies for Foreign Investors and their Influencing Factors in Latvian Real Estate Market During High Uncertainty Period
Keywords: Vadībzinātne; nekustamais īpašums; nekustamā īpašuma tirgus; ārvalstu investīcijas; ārvalstu tiešās investīcijas