Ķermeņa tēla uztveres saistība ar iracionālām pārliecībām un fizisko aktivitāšu biežumu - Džeriņa, Vineta (Latvijas Universitāte, 2017)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot iespējamo saistību starp ķermeņa tēlu, iracionālām pārliecībām un fizisko aktivitāšu biežumu. Pētījumā piedalījās 113 respondenti, sievietes vecumā no 18 līdz 35 gadi, vidējais vecums izlasē bija 26,5 gadi. Dati tika ievākti interneta vidē publicējot aptaujas adresi interneta sociālajos tīklos kā facebook.com un draugiem.lv. Respondentes interneta vidē aizpildīja sekojošās aptaujas: Ķermeņa tēla uztveres aptauju (Body Image Questionnaire, Slade, 1990), Vispārējā attieksmju un pārliecību skala – īsā versija (GABS-SF; Lindner, et al., 1999)) un Iracionālu ēšanas pārliecību skala (Irrational Food Beliefs Scale, Ostber et al., 2008), kas tika adaptēta latviešu valodā, bet lai noskaidrotu fizisko aktivitāšu biežumu respondenti atbildēja uz jautājumu: Cik bieži jūs nodarbojaties ar fiziskām aktivitātēm? Tika noskaidrota saistība starp ķermeņa tēla uztveri, iracionālām pārliecībām un fizisko aktivitāšu biežumu. Pēc pētījuma rezultātiem var secināt, ka ķermeņa tēla uztvere nekorelē ar iracionālām pārliecībām kopumā, bet gan ar iracionālām pārliecībām, kas saistās ar prasību pēc taisnīguma un negatīvi korelē ar iracionālām ēšanas pārliecībām. Savukārt fizisko aktivitāšu biežums korelē tikai ar 2 iracionālām pārliecībām - “Vajadzība pēc sasniegumiem” un “Vajadzība pēc komforta”.

Goal of this study was to determine the possible relationship between body image, irrational beliefs and frequency of physical activity. 113 respondents participated in the study, women aged 18 to 35 years, the average age of the sample was 26.5 years. Data were collected in the Internet, publishing address of the of the survey on social networking sites like facebook.com and draugiem.lv. Respondents completed in the Internet the following questionnaires: Body Image Questionnaire Slade, 1990, The General Attitudes and Beliefs Scale - short version (GABS-SF; Lindner, et al., 1999)) and Irrational Food Beliefs Scale Ostber et al., 2008, which was adapted to Latvian language, but to find out the frequency of physical activity, respondents answered the question: How often do you do physical activity? The results show relationship between body image, irrational beliefs and frequency of physical activity. After the results of the study, it can be concluded that the body image perceptions did not correlate with irrational beliefs in general, but with irrational beliefs related to the demand for justice and negatively correlated with eating irrational beliefs. While the frequency of physical activity correlates with only 2 irrational beliefs - "Need for achievement" and "Need for comfort."
Body image perception in relation with irrational beliefs and frequency of physical activity
Keywords: Psiholoģija; ķermeņa tēls; ēšanas traucējumi; racionālas/ iracionālas pārliecības; iracionālas ēšanas pārliecības; fiziskas aktivitātes