Ģimenes ārstu nozīmētās H.Pylori eradikācijas shēmas, to atbilstība vadlīnijām, indikācijām un efektivitāte - Rožkalne, Līva (Latvijas Universitāte, 2015)
H.pylori ir patogēna baktērija, kas kolonizē kuņģa gļotādu. H.pylori eradikācija potenciāli var pasargāt no kuņģa vēža. Māstrihtas vadlīnijas IV nosaka, H.pylori eradikācijas terapiju veikt pacientiem ar noteiktām indikācijām. Pētījumā analizēta ģimenes ārstu nozīmēto eradikācijas terapijas kursu efektivitāte un tā atbilstība vadlīnijām. Analīzē izmantoti dati par 412 pacientiem, kuri ieradušies uz eradikācijas terapijas kursa kontroli. Analīze veikta gan pēc pirmreizēja, gan atkārtota eradikācijas kursa. Kopumā tika analizēti 427 eradikācijas terapijas kursi, 224 no tiem, bija ģimenes ārstu nozīmēti. Sekmīga ģimenes ārstu nozīmētā terapija bija 170 (75.9%) gadījumos, pirmreizēji nozīmētas terapijas situācijā - 163 (79%), atkārtoti nozīmētas terapijas situācijā - 7 (41%). Kopējā eradikācijas terapijas kursu efektivitāte bija 81%.

H.pylori is a pathogenic bacterium that colonize the gastric mucosa. H.pylori eradication can potentially prevent gastric cancer. Maastricht IV guidelines determined to perform H.pylori eradication therapy in patients with certain indications. The H.pylori eradication therapy is most commonly assigned by family doctor. The study analyzes the family doctor prescribed eradication therapy efficacy and its compliance with guidelines. It enrolled 412 patients who came to the eradication rate control therapy, first-time or repeated. In total, 427 eradication therapy courses were analyzed, 224 of them were family doctors assigned. Family doctors successful eradication was assigned in 170 or 75.9% of cases, first time - 163 (79%), repeated – 7 (41%). Total eradication efficacy was 81%.
Family doctors prescribed H.Pylori eradication schemes, its accordance to guidlines and efficacy
Keywords: Farmācija; H.pylori; ģimenes ārsts; efektivitāte; 13C-urea elptests