Reliģiozitātes, saslimšanas pieredzes un uzticības medicīnas sistēmai saistība ar cilvēku uzskatiem par eitanāziju - Mize, Megija (Latvijas Universitāte, 2024)
Mērķis bija noskaidrot saistību starp reliģiozitāti, uzticību medicīnas sistēmai, smagu saslimšanu un ciešanu pieredzi un ciešanu intensitāti ar cilvēku attieksmi pret eitanāziju. Izlasē bija140 respondenti, no kuriem 66,4% ir sievietes un 33,6% ir vīrieši vecumā no 18 līdz 79 gadiem. Datu iegūšanai tika izmantotas šādas aptaujas: Centralitātes skala Z-15 autors Stefans Hubers (Stefan Huber, 2004); Latvijas sabiedrības attieksme par eitanāziju un to ietekmējošie faktori aptauja (Madara Eihe, 2022); Vērtības un lēmumi dzīves beigās aptauja (Nikodem et al., 2022); Samgu saslimšanu un ciešanu pieredzes aptauja (Megija Mize, 2024). Apstiprinās H1 un ir statistiska nozīmība starp reliģiozitāti un cilvēku attieksmi pret eitanāziju.

The aim was to find out the relationship between religiosity, trust in the medical system, experience of severe illnesses and suffering, and the intensity of suffering with people's attitude towards euthanasia. There were 140 respondents in the sample, of which 66.4% are women and 33.6% are men aged from 18 to 79 years. The following surveys used to obtain data were: Centrality scale Z-15 by Stefan Huber (Stefan Huber, 2004); Latvian society's attitude towards euthanasia and its influencing factors survey (Madara Eihe, 2022); Values and Decisions at the End of Life Survey (Nikodem et al., 2022); Experience with severe illnessese and suffering survey (Megija Mize, 2024). H1 is confirmed and there is a statistical significance between religiosity and people's attitude towards euthanasia.
Religiosity, Illness Experience and Trust in the Medical System and Their Relation to People's Attitude Towards Euthanasia
Keywords: Psiholoģija; eitanāzija; reliģiozitāte; medicīnas sistēma; smagas saslimšanas; ciešanas