Žurnāla faila nepieciešamība un analīzes iespējas - Šagajevs, Romāns (Latvijas Universitāte, 2008)
Jebkuras sistēmas darbība ir balstīta uz noteikto darbību izpildīšanas. Žurnālu izmantošana ļauj izsekot šīs darbības un veikt nepieciešamo analīzi. Šajā darbā ir apskatīti dažādu žurnālu veidošanas principi un uz tiem balstītas žurnālēšanas sistēmas, kā arī izpētītas lietojumprogrammu žurnālēšanas sistēmas realizācijas pamatprincipi. Darba rezultātā ir izveidota žurnālēšanas sistēma, kas atbilst visiem aprakstītiem principiem un ir piemērota izmantošanai Oracle vidē realizētās informācijas sistēmās. Papildus ir dots izstrādātās sistēmas darbības laikā iegūto žurnālu analīzes iespēju apraksts.

The work of any system is based on execution of defined operations. The usage of log files is a way to track and perform analysis of these operations. In this paper the examination of the log file standards and log systems based on them and creation of a list of basic log system development rules is given. As the result of this work is the development of log system that corresponds to these rules and is usable with any of the Oracle products. In addition to this work there is the description of the analysis option of the log file acquired using the developed system.
The necessity and analysis options of log files
Keywords: Datorzinātne