Politiskā spriestspēja kā pluralitātes nosacījums Hannas Ārentes rīcības teorijā - Lotiša, Inga (Latvijas Universitāte, 2022)
Šī maģistra darba nosaukums ir “Politiskā spriestspēja kā pluralitātes nosacījums Hannas Ārentes rīcības teorijā”. Maģistra darbā analizēt divi Ārentes filozofijas fenomeni. Pirmkārt, tā ir cilvēku pluralitāte, kas ir Ārentes “Cilvēka nosacījums” izklāstītās rīcības teorijas viens no centrālajiem nojēgumiem, viens no sešiem cilvēka nosacījumiem, cilvēkam piemītošs eksistences mods. Pluralitāte, saskaņā ar Ārentes domu, tiek aktualizēta ar runas un rīcības palīdzību, runa un rīcība ir pluralitātes nosacījumi. Otrkārt, politiskā spriestspēja, kas ir Ārentes vēlīnajā daiļradē aplūkota prāta spēja. Maģistra darbā tiek pierādīta tēze, ka pluralitātes nosacījumi ir nevis runa un rīcība, kā tas izvērsts Ārentes rīcības teorijā, bet gan politiskā spriestspēja ir plurlitātes pamatnosacijums.

The master thesis "Political judgement as a condition for human plurality in Arendt's theory of action" deals with two phenomena of Arendt's philosophy. First of all, it is human plurality that Arendt explains, and that is one of the basic concepts of her theory of action, one of six conditions of being human, a mode of human existence. The condition of plurality, according to Arendt, might be actualized through speech and action, i.e. speech and action are conditions for human plurality. Secondly, it is a concept of political judgement. The concept of political judgement as the essential capacity of mind Arendt analyzes in her later works. The goal of this master thesis is to prove the thesis that the condition of human plurality is not speech and action, as Arendt explains in her theory of action, but rather political judgment is the ground condition of human plurality.
Political judgement as a condition for human plurality in Arendt's theory of action
Keywords: Filozofija; pluralitāte; rīcības teorija; politiskā spriestspēja; kopizjūta; runa