Koksnes pelnu ietekme uz ķīmisko elementu saturu meža augsnē un mellenēs (Vaccinium myrtillus L.) - Lazarenko, Vitālijs (Latvijas Universitāte, 2020)
Koksnes pelnu ietekme uz ķīmisko elementu saturu meža augsnē un mellenēs (Vaccinium myrtillus L.). Lazarenko V., zinātniskā darba vadītāja Dr. chem., doc. Vita Rudoviča. Maģistra darbs, 57 lpp., 18 attēli, 19 tabulas, 102 literatūras avoti, 15 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā tika pētīta koksnes pelnu ietekme uz ķīmisko elementu saturu meža augsnē un mellenēs (Vaccinium myrtillus L.). Pētījuma ietvaros tika analizēts makro-, mikro- un retzemju elementu saturs, ka arī to plūsma dažādās melleņu augu daļās. Paraugi tika ievākti meža teritorijās, kurās augsne tika mēslota ar koksnes pelniem. Meža augsne un mellenes (stādu saknes, stublāji, lapas, ogas) tika mineralizētas ar slapjo mineralizāciju slēgtajā mikroviļņu enerģijas sistēmā, iegūtajos šķīdumos ķīmisko elementu kvantitatīvais saturs tika noteikts ar ICP-MS analīzes metodi. Iegūtie rezultāti tika statistiski apstrādāti, izvērtēts noteikto ķīmisko elementu saturs meža augsnē un mellenēs, un salīdzināts ar literatūras datiem. Izvērtētas pārneses faktoru vērtības no meža augsnes uz saknēm un no saknēm uz dzinumiem

The effect of wood ash on the content of chemical elements in forest soil and blueberries (Vaccinium myrtillus L.). Lazarenko V., research project supervisor Dr. chem., doc. Vita Rudoviča. Research work report, 57 pages, 18 figures, 19 tables, 102 literature references, 15 attachments. In Latvian. The aim of research was to analyze the impact of wood ash on chemical element content in forest soil and blueberries (Vaccinium myrtillus L.). During research was analyzed macro-, micro- and rare earth element content and their flow in different part of blueberry plants. Samples were collected in the forest areas where soil was fertilized with wood ash. Perform wet digestion in the closed microwave system of forest soil and blueberries (roots, stems, leaves, berries), the content of chemical elements in the obtained sample solutions was determined by ICP-MS analysis method. The obtained results were statistically processed, the content of the determined chemical elements in forest soil and blueberries and compared with the literature data. The values of transfer factors from forest soil to roots and from roots to shoots were evaluated.
The effect of wood ash on the content of chemical elements in forest soil and blueberries (Vaccinium myrtillus L.)
Keywords: Ķīmija; Koksnes pelni; Vieglie pelni; Smagie pelni; Mellenes (Vaccinium myrtillus L.); Meža augsne