Mijiedarbība inovācijā mazajos un vidējos uzņēmumos meža nozarē Latvijā - Neimanis, Matīss (Latvijas Universitāte, 2013)
Promocijas darbs ir veltīts, lai izpētītu mijiedarbību kā kompleksu un notiekošu procesu inovācijā meža nozares mazajos un vidējos uzņēmumos. Trīs socioloģijas teoriju (Inovācijas difūzijas teorija, Aģentu tīkla teorija, Sektorālā inovācijas sistēmas pieeja) analīze ir nodrošinājusi izpratni par mijiedarbības komplekso iedabu un daudzveidību inovācijā, kā arī sagatavojusi zināšanu bāzi teorētiskā modeļa izveidei mijiedarbības izpētei inovācijā meža nozares mazajos un vidējos uzņēmumos. Pielietojot gadījuma izpētes un kvalitatīvās analīzes metodi, empīriskajā pētījumā ir izpētīti 11 inovācijas piemēri un veikta divu inovācijas gadījumu padziļināta analīze. Kopsavelkot promocijas darbā izzināto teoriju un iegūto empīrisko informāciju, autors ir secinājis, formulējis aizstāvamās tēzes un izvirzījis iespējamās tematikas turpmākiem pētījumiem. Daudzveidīgā mijiedarbība un aģenti meža nozares mazajos un vidējos uzņēmumos ir pētāma kā vienots veselums nevis atsevišķi procesi. Inovācijā meža nozares mazajos un vidējos uzņēmumos norisinās dinamiska, daudzveidīga, bet vājas kompleksitātes mijiedarbība. Inovācijā iesaistās gan sociālas un rīcībspējīgas būtnes, gan nedzīvas lietas, tehniski un tehnoloģiski artefakti. Promocijas darba apjoms ir 176 lapas, ko veido ievads, sešas nodaļas un secinājumu daļa. Promocijas darbam ir pievienoti pieci pielikumi. Promocijas darbs ir izstrādāts laika periodā no 2008.gada septembra līdz 2012.gada oktobrim. Promocijas darba rezultāti ir aprobēti astoņās publikācijās un piedaloties sešās konferencēs. Šis darbs izstrādāts ar Eiropas Sociālā fonda atbalstu projektā „Atbalsts doktora studijām Latvijas Universitātē”.

The thesis is devoted to the research on the interaction between the complex and ongoing processes of innovation in the forest sector in small and medium-sized enterprises. Analysis of the three theories of Sociology (Innovation diffusion theory, Actor network theory, Sectoral innovation system approach) has provided an understanding of the complex nature and the diversity of the interaction in innovation, as well as prepared the knowledge base for the theoretical model development to study the innovation interaction in small and medium-sized enterprises in the forest sector. Using the case study and qualitative analysis method, the empirical research has explored 11 examples of innovation, and in-depth analysis of two innovation cases has been performed. Summarizing the explored theory and empirical information, the author has formulated the conclusion, the thesis to be defended and raised possible themes for further research. Diverse interactions and agents in the forest sector, small and medium-sized enterprises is being studied as a single entity rather than separate processes. Innovation in the forest sector small and medium-sized enterprises is dynamic, diverse, but the interactions of complexity are weak. Innovation involves both human beings and non-living things, technical and technological artifacts. Thesis comprises 176 pages, consisting of an introduction, six chapters and the conclusion part. Thesis has five annexes. Thesis was developed in the time period from September 2008 to October 2012. Dissertation results are tested in eight publications and by participating in six conferences. This work has been supported by the European Social Fund within the project «Support for Doctoral Studies at University of Latvia».
The interaction in innovation in small and medium-sized enterprises in the forest sector in Latvia
Keywords: Socioloģija; Mežsaimniecība - Tehnoloģiskie jaunievedumi; Sīkuzņēmumi - Tehnoloģiskie jaunievedumi (Latvija); inovācijas; Sociology; Forest management (innovation); interaction; small and medium-sized enterprises