Acs akomodācijas atbilde ar dažāda dizaina kontaktlēcām - Gordeja, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darbs izstrādāts latviešu valodā, uz 40 lapaspusēm. Tas satur 21 attēlu, divas tabulas un 31 atsauci uz literatūras avotiem. Darba mērķis: novērtēt akomodācijas atpalikšanu ar dažāda dizaina kontaktlēcām pie dažādiem akomodatīvajiem stimuliem. Pētījumā dalībnieki: 15 emetropi vecumā no 22 līdz 28 gadiem ar refrakcijas sfērisko ekvivalentu no -0,50 D līdz +0,50 D. Pētījumā tika izmantota PowerRef 3, ar iekārtu tika mērīts acs akomodācijas atbilde 40 cm un 25 cm, izmantojot sfēriskās un dažāda dizaina multifokālās kontaktlēcas. Rezultāti tika salīdzināti pēc iegūtās akomodācijas atpalikšanas bez korekcijas un ar kontaktlēcām, lai noteiktu dizaina efektivitāti un multifokālo kontaktlēcu pielietojumu optometrista praksē. Akomodācijas atpalikšana samazinās, pielietojot multifokālās kontaktlēcas. Multifokālo kontaktlēcu dizaina modulis ir būtiski svarīgs.

Master’s thesis is written in Latvian on 40 pages. There are 21 images, two appendixes and 31 literature references included. Purpose of thesis: to assess lag of accommodation with different design contact lenses at different accommodative stimulus. Participants: ten emmetropic subjects with refractive spherical equivalent of -0,50 D to +0,50 D. Age 22-28. By the “PowerRef 3” unit measured the eye accommodation response in two distances 25 cm and 40 cm using spherical and multifocal contact lenses. The results were compared between accommodation lag without correction and with contact lenses to determine the design efficiency and usefulness at optometrist practice. The accommodation lag is reduced by the multifocal contact lenses. The multifocal contact lens design module is essential.
Accommodation response in various design soft contact lenses wearers
Keywords: Fizika; akomodācijas atpalikšana; multifokālās kontaktlēcas; akomodācija; kontaktlēcas