Bentisko aļģu sugu daudzveidība Gaujas baseina avotos - Medne, Madara (Latvijas Universitāte, 2013)
Latvijā mūsdienās nav veikti detalizēti pētījumi par bentisko aļģu daudzveidību avotos un to veidotos strautos, kā arī trūkst literatūras par šāda veida ūdenstilpju aļģu floru. Bakalaura darba mērķis ir veikt priekšizpēti bentisko aļģu daudzveidībai Gaujas baseina avotos. Darba ietvaros tika ievākti mikroskopisko un makroskopisko aļģu paraugi no atšķirīgiem substrātiem 11 dažādos Gaujas baseina avotos. Paraugu ievākšanas vietā tika ievākti arī ūdens paraugi pamata ūdens ķīmiskā sastāva analīžu veikšanai, kā arī izmērīta ūdens temperatūra. Iegūtie dati tika apstrādāti ar programmas PC-ORD klāsteranalīzi, lai grupētu avotus pēc aļģu sugu daudzveidības īpatnībām. Tika izrēķināts Sērensena indekss visu avotu pāru starpā. Kopā 11 avotos tika konstatēti 66 aļģu taksoni, kas pieder 5 nodalījumiem. Lielāko daļu identificēto taksonu sastādīja kramaļģes. Klāsteranalīze pēc aļģu sugu sabiedrībām atsevišķās grupās iedalīja avotus, kuri bija vislīdzīgākie pēc Sērensena indeksa.

No detailed research concerning benthic algae diversity in springs has been conducted in the territory of Latvia. Additionally literature sources about flora of benthic algae in such watercourses are insufficient. The aim of this bachelor thesis is to describe a research about benthic algal diversity in the springs of the basin of river Gauja. Algae were collected from different substrates in 11 springs. Samples for basic water chemical analysis were collected in the place of sampling. Basic water chemical analysis was done, examinating the amount of nitrate ions, nitrite ions, phosphate ions and ammonium ions, water temperature was measured. Cluster analysis in PC-ORD was performed. Sørensen index was calculated between all springs. 66 algal taxa were identified in total. Diatoms were the most abundant taxon. Cluster analysis grouped springs according to the diversity of benthic algal species. The most similar samples according to Sørensen index were grouped together.
Diversity of benthic algal species in springs in the basin of river Gauja
Keywords: Bioloģija