Pašvaldību izdotu administratīvo aktu izpildes problemātika - Freivalde, Inese (Latvijas Universitāte, 2007)
Pašvaldības ir vienas no galvenajām atvasinātajām valsts pārvaldes iestādēm, kurās tiek pieņemti privātpersonām, tai skaitā juridiskām personām saistoši administratīvie akti. Liela daļa no šiem administratīvajiem aktiem ir tieši saistīti ar nepieciešamību tos izpildīt, lai nodrošinātu svarīgu sabiedrības interešu realizāciju. Tādējādi, galvenais uzsvars uz izpildes darbību identificēšanu ir liekams tieši uz pašvaldībām un tām pakļautajām iestādēm, to amatpersonām un darbiniekiem, kā arī to savstarpējo sadarbību. Autore par darba mērķi ir izvirzījusi, izvērtēt un sniegt pārskatu par šobrīd pastāvošo pašvaldību administratīvo aktu izpildes mehānismu, pastāvošo problemātiku, kā arī izstrādāt priekšlikumus tās pilnveidošanai un efektīvai piemērošanai. Darba izstrādes laikā autore ir nonākusi pie vairākiem būtiskiem secinājumiem un priekšlikumiem: 1) Ja administratīvā akta izpilde nebūtu praktiski realizējama, zustu nozīme administratīvajam procesam kā tādam, kā arī attiecīgi nevarētu runāt par tiesiskumu un ar normatīvajiem aktiem piešķirtu tiesību taisnīgu realizāciju. 2) Pašvaldības ar administratīvo aktu uzliktajam pienākumam vai piešķirtām tiesībām tā adresātam jābūt tik skaidrām un saprotamām, lai adresātam vai trešajām personām nerastos jautājumi par tā izpildi vai neizpildi vai par uzliktā pienākuma apjomu. 3) Svarīgi, lai administratīvie sodi būtu tādi, kas disciplinē personu. Uz seku novēršanu vērsta administratīvā akta izdošanā un izpildē svarīgi nodrošināt, lai personai nerastos vēlme pēc iepriekšējā stāvokļa atjaunošanas atkal atkārtot savu nelikumīgo rīcību, zinot, ka tai nekas cits izņemot bezgalīga seku novēršana nedraud.

Municipalities are one of the main derivative state administrative institutions, where administrative acts are adopted that are binding on private and legal persons. Large part of these administrative acts is directly related to the necessity to perform them in order to ensure the implementation of the vital interests of the society. Therefore, the main focus on the identification of performance activities should be directly put on municipaities and their subordinated bodies, their officials and employees, as well as on their mutual cooperation. The author has set forward as the aim of her work to evaluate and give a review of the currently existing mechanism of the performance of administrative acts, the existing problems, as well as to work out proposals for its upgrading and efficient application. During working on this paper the author has come to several material conclusions and proposals: 1) If the performance of an administrative act were not practically feasible, the administrative process as such would lose its meaning, as well as, respectively, we would not be able to speak about the rule of law and fair implementation of the rights assigned by the normative acts. 2) The obligation or the rights assigned by the municipalities through an administrative act should be so clear and understandable to its addressee, that no questions should arise to the addressee or third parties in respect of its performance or failure to perform, or about the scope of the obligation imposed. 3) It is important that administrative penalties should be such which discipline a person. In the issuance and performance of an administrative act aimed at the elimination of consequences it is significant to ensure that a person should not have desire to restore the previous condition to repeat again his unlawful action, knowing that nothing jeopardises him except for elimination of endless consequences.
Problems related to performance of municipal administrative acts
Keywords: Juridiskā zinātne