Eiropas Savienības jaunā investīciju politika kā atbalsts Latvijas uzņēmējiem ārvalstīs - Strazdiņš, Jānis (Latvijas Universitāte, 2011)
Darbā tiek izpētīta ES investīciju politika attiecībā uz trešajām valstīm pēc Lisabonas līguma stāšanās spēkā, un veidi, kā tā var atbalstīt Latvijas uzņēmējus ārvalstīs. Darba pirmajā daļā tiek izpētīti teorētiskie ārlietu tiešo investīciju aspekti, kas ietekmē gan valstis, gan uzņēmumus. Darba otrajā daļā tiek izpētīta ES investīciju politika pirms Lisabonas līguma stāšanās spēkā, pamatota jaunas investīciju politikas nepieciešamība, kā arī izpētītas jaunās investīciju politikas galvenās īpatnības. Darba pētnieciskajā daļā autors izpēta Latvijas ārvalstu tiešo investīciju iezīmes laika posmā no 2001-2010.g. un, balstoties uz rezultātiem, izceļ divas galvenās jomas, kurās ES jaunā investīciju politika varētu atbalstīt Latvijas uzņēmējus ārvalstīs – piekļuve jauniem tirgiem un vienlīdzība ar citiem ES uzņēmējiem trešo valstu tirgos. Atslēgvārdi: Lisabonas līgums, ES investīciju politika, ārvalstu tiešās investīcijas, Latvijas uzņēmējdarbība ārvalstīs

The study seeks to investigate the EU’s investment policy after the Treaty of Lisbon came into force, and to determine the ways in which it could support Latvian businesses abroad. The first part of the study focuses on the various theoretical foreign direct investment (FDI) aspects that affect both the states and enterprises. The second part gives an insight into the EU’s investment policy prior to the Lisbon Treaty and provides reasons why a new investment policy is needed. It then highlights the main characteristics of the new investment policy. The third part explores the FDI dynamics in Latvia during the period of 2001-2010 and as a result highlights two major ways in which the EU’s new investment policy could support Latvian businesses abroad – access to new markets and level playing field with other EU businesses in third countries. Keywords: The Lisbon Treaty, EU’s investment policy, FDI, Latvian businesses abroad
The European Union's New Investment Policy as Support for Latvian Businesses Abroad
Keywords: Ekonomika