Nenoteiktības aprēķinu metožu izvērtējums metalurģisko paraugu analīzē - Vdovičenko, Antons (Latvijas Universitāte, 2011)
Nenoteiktības aprēķinu metožu izvērtējums metalurģisko paraugu analīzē. Vdovičenko A., darba vadītājs Dr. ķīm., prof. Vīksna A.. Maģistra darbs, 55 lappuses, 16 attēli, 12 tabulas, 17 literatūras avoti, 5 pielikumi. Latviešu valodā. NENOTEIKTĪBA, STANDARTNOVIRZE, SADALĪJUMA BLĪVUMA FUNKCIJA, NORMĀLAIS SADALĪJUMS, 2-KRITĒRIJS, SHEWHART KONTOLKARTE, R-KARTE, X-KARTE, ISO 5725, EURACHEM/CITAC. Darbā ir apskatīti dažādi nenoteiktības aprēķināšanas varianti, izmantojot dažādu statistisku parametru standartnovirzi un individuālu nenoteiktības avotu analīzi. Darba gaitā tika izvērtēta mērījumu rezultātu atbilstība normālā sadalījuma likumam, izmantojot 2-kritēriju. Veikta iegūtu mērījumu stabilitātes pārbaude, izmantojot X-karti un R-karti.

Evaluation of uncertainty calculation methods in metallurgic sample analysis. Vdovicenko A., supervisor Dr. chem., prof. Viksna A., Master’s thesis, 55 pages, 16 figures, 12 tables, 17literature references, 5 appendices. In Latvian. UNCERTAINTY, STANDARD DEVIATION, PROBABILITY DENSITY FUNCTION, NORMAL DISTRIBUTION, CHI-SQUARE TEST, SHEWHART CONTROL GRAPH, R-GRAPH, X-GRAPH, ISO 5725, EURACHEM/CITAC. Many of uncertainty evaluation methods were described during this research. Some of them uses various kinds of standard deviation, others are analyzing individual uncertainty sources. The correspondence of measurement result to the normal distribution was made during this research using chi-square test. The measurement stability test was made using X-graph and R-graph.
Evaluation of uncertainty calculation methods in metallurgic sample analysis
Keywords: Ķīmija