Pilsonības institūts tiesiskā demokrātiskā valstī - Aleksandrova, Sandija (Latvijas Universitāte, 2019)
Pilsonība atklāj tādas problēmas, kā - neapzināšanos, ko sevī ietver pilsonības jēdziens, statusa nepietiekamu novērtēšanu, dubultpilsonības radīto ietekmi. Darba mērķis ir izpētīt pilsonības institūta izveidi un attīstību no apgaismības laika, līdz pat mūsdienām. Uzdevumi mērķa sasniegšanai - izpētīt, kā apgaismības laikā sāka veidoties mūsdienīga izpratne par pilsoni, pilsonisko sabiedrību, demokrātisku tiesisku valsti; salīdzināt pilsonības institūta regulējumu nacionālajās, starptautiskajās publiskajās un Eiropas Savienības tiesībās; izpētīt dubultpilsonības vēsturisko attīstību, jēdzienu un problemātiku; veikt un apkopot secinājumus. Pētījuma rezultātā radīsies izpratne par to, cik nozīmīgs un nenovērts ir pilsonības institūts, kā arī tas, cik daudzējāda problemātika no tā izriet. Piemēram, personai iegūstot citas valsts pilsonību, pastāv risks zaudēt savu nacionālo identitāti izcelsmes valstī.

Citizenship reveals problems such as unawareness, which includes the concept of citizenship, a lack of assessment of status, the effects of double citizenship. The aim of the work is to explore the establishment and development of an institute of citizenship from enlightenment to modern times. The objectives - exploring the development of a modern awareness of citizens, civil society, a democratic legal state; comparing the regulation of the institute of citizenship in national, international public and European Union law; exploring the historical development of dual citizenship, concept and problems; making and collecting conclusions. The study will result in an understanding of the importance and lack of constion of the citizenship institute, aswell as how many problems arise from it. For example, when a person acquires another nationality, there is a risk of losing national identity in the country of origin.
Citizenship provisions in a judicial democratic state
Keywords: Juridiskā zinātne; pilsonība; valsts; dubultpilsonība; demokrātija