Darba tiesiskās vides regulējums un tā nepilnības sporta nozarē Latvijā. - Gorkšs, Kaspars (Latvijas Universitāte, 2021)
Darba tiesiskās vides regulējums un tā nepilnības sporta nozarē Latvijā. Aktualitāte. Sporta nozares specifika darba tiesisko attiecību jomā un šo attiecību pretrunas ar spēkā esošajiem darba tiesiskās attiecības regulējošiem tiesību aktiem. Daudzās pretrunas, kas rodas starp normatīvajos aktos noteikto un to praktisko piemērošanu sporta nozarē. Dažādās nodarbinātības un atalgojuma formas sporta nozarē. Bakalaura darba mērķis. Izvērtēt iespējas pilnveidot sportistu darba vidi, pielāgojot sporta nozares specifikai normatīvos aktus, kas regulē darba tiesiskās attiecības, tā nodrošinot sportis- tiem finansiāli stabilu, sakārtotu un tiesību aktiem atbilstošu darba vidi. Darba uzdevumi. Šajā darbā apskatīt darba tiesiskās attiecības sporta nozarē, analizēt to at- bilstību Darba likumam. Salīdzināt Darba likuma normas ar sporta nozari regulējošiem vietēja mēroga un starptautiskiem noteikumiem un pētīt to atbilstību praksē. Identificēt riskus alter- natīvo nodarbinātības un sportista atalgojuma formu piemērošanā sporta nozarē un aktualizēt sportistu sociālās aizsardzības, stabilas darba vides un nākotnes garantiju jautājumu. Darba metodes. Datu ieguvei darba autors izmantoja tādas metodes kā anketēšanu, apkopojot 47 profesionālu sportistu atbildes1 par darba tiesiskajām attiecībām sportā. Darba autors iz- strādāja anketu un tiešsaistē aptaujāja sabiedrību par sporta nozares organizāciju darba devēja tēlu, nejaušā izlase 518 respondenti.2 Darba autors intervēja un aptaujāja tiesības zinātņu ek- spertu, kuri strādā sporta nozarē, lai noskaidrotu speciālistu viedokli par šā brīža praksi un iza- icinājumiem darba tiesisko attiecību jomā sporta nozarē un nepieciešamajiem uzlabojum ie m minētās vides sakārtošanā. Darba mērķu sasniegšanai autors analizēja sportistu darba līgumus. Tāpat darba autors intervēja un konsultējās ar sporta federāciju un organizāciju pārstāvjiem un Valsts ieņēmuma dienesta speciālistiem. Sasniegtie rezultāti. Darbs kopumā izklāstīts 67 lappusēs. Darbā izmantoti 83 literatūras avoti un pievienoti 7 pielikumi.

General employment regulation compliance issues in the legal environment of labour relations in professional sports in Latvia. Relevance. Specifics of the sports sector in the field of labour legal relations and the contradic- tions of these relations with the legal acts regulating labour relations in Latvia. Contradictions that arise between the regulatory enactments and the practical application of these regulatory enactments in the sports sector. The various forms of employment and remuneration in the sports sector. The aim of the bachelor's thesis. To improve the working environment of athletes by promot- ing the adaptation of legal acts regulating labour relations to the specifics of the sports industry, ensuring a financially stable, clear, and fair work environment for athletes. Main tasks. Within the framework of this work, to look at labour legal relations in the sports sector and analyse their suitability for the Labour Law. Compare the norms of the Labour Law with the local and international regulations in sports sector and study their adaptability in prac- tice. Identify risks in the application of alternative forms of employment and athlete remunera- tion in the sports sector and raise the issue of social protection, stable work environment, and future guarantees for professional athletes. Methods used. To obtain data, the author used methods such as questionnaires, compiling the responses of 47 professional athletes on labor law relatad questions. The author developed a questionnaire and online surveyed 518 respondents of general public about the image of the employer of sports organizations. Interviews and surveys of legal experts working in the field of sports were conducted to find out the opinion of specialists about the current practice and challenges in the field of labour legal relations in the field of sports and the necessary improve- ments. To achieve the aim of the bachelor’s thesis, the author also analysed the employment contracts of athletes. Consultations were also conducted with representatives of sports federa- tions and organizations, as well as specialists of the State Revenue Service. Results achieved. The work is presented in 67 pages. The work uses 83 literature sources and adds 7 appendices.
“General employment regulation compliance issues in legal environment of labor relations in professional sports in Latvia".
Keywords: Juridiskā zinātne; Profesionāls sportists; darba likums; sociālās garantijas; nodarbinātība sporta nozarē