Krievijas opozīcijas struktūras un taktikas izmaiņas kopš 2000 gada: Grigorija Javlinska un Alekseja Navaļņija gadījums - Milts, Salvis (Latvijas Universitāte, 2022)
Darbs “Krievijas opozīcijas struktūras un taktikas izmaiņas kopš 2000. gada: Grigorija Javlinska un Alekseja Navaļnija gadījums” izstrādāts ar mērķi aplūkot, kā Krievijas politiskā režīma izmaiņas kopš 1993. gada ir mainījušas opozīcijas struktūru un tās taktiku nacionālajā līmenī. Lai identificētu opozīcijas strukturālās un taktiskās izmaiņas, darbā tiek analizēta Grigorija Javlinska un Alekseja Navaļnija taktika. Izpētes rezultāti norāda, ka kopš 2021. gada, režīms ir izveidojis apstākļus, kuros gan sistēmiskā, gan nesistemātiskā līmenī opozīcijai Krievijas teritorijā nav iespējas veikt reālu darbību. Opozīcijas darbības analīzes rezultāti tostarp norāda uz tās spēju mainīt savu darbību un atrast jaunas formas kopš Krievijā pie varas atrodas Vladimirs Putins, vienlaikus iezīmējot dažādas pieejas savā darbībā, kas noved pie atšķirīgiem rezultātiem. Atslēgas vārdi: demokrātija, autoritārisms, totalitārisms, opozīcija, Aleksejs Navaļnijs, Grigorijs Javlinskis, Partija “Jabloko”.

Research paper “Changes of opposition structure and tactics of Russia's opposition since 2000: The case in Grigory Javlinsky and Alexei Navailny” was designed to look at how the change of Russian political regime since 1993, has change the opposition structure and its tactics at national level. To be able to identify the structural and tactical changes of the opposition, in paper is analysed tactics implemented by Grigory Javlinksy and Alexei Navailny. Research results indicate that since 2021, the political regime has created conditions in which, at both systemic and non-systematic levels, the opposition on Russian territory has no chance of practical action. The results of the work in the opposition analysis point to its ability to transform its operations and find new forms of action since Vladimir Putin has been in power in Russia, while highlighting different approaches to its activities, leading to differing results. Key words: democracy, authoritarianism, totalitarianism, opposition, Alexei Navailney, Grigory Javlinsky, Party “Jabloko”.
Changes of opposition structure and tactics in Russia since 2000: Cases of Grigory Javlinsky and Aleksey Navalny
Keywords: Politikas zinātne; demokrātija; autoritārisms; totalitārisms; opozīcija; Aleksejs Navaļnijs