Antibiotiku rezistences gēnu sastopamība klīniskos, vankomicīna rezistentos un jutīgos enterokokos - Labecka, Linda (Latvijas Universitāte, 2023)
Enterokoki ir oportūnistiski patogēni, kas spēj pielāgoties dažādām vides pārmaiņām un izraisīt nopietnas saslimšanas. Šobrīd nopietna problēma slimnīcās ir vankomicīna rezistentie enterokoki (VRE), tāpēc svarīgi iegūt informāciju par baktēriju rezistenču fonu un izplatības tendenci, lai efektīvāk pielietotu alternatīvas terapijas iespējas. Ievākti 144 izolāti no divām Latvijas slimnīcām - Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS), Vidzemes slimnīcas (VS). Veikta pilna genoma sekvencēšana un cgMLST. VRE sastopamība kopumā bija 24,32%. RAKUS VRE sastopami par 5,88 reizēm biežāk nekā VS. Latvijā dominē vanB VRE tips. VS novērots vanA tipa E. faecium CT2046 uzliesmojums. RAKUS novērots vanB tipa E. faecium CT2579 uzliesmojums. Dokumentēts, iespējams pirmais linezolīda rezistentais izolāts Latvijā ar G2576T mutāciju 23S rRNS.

Enterococci are adaptable pathogens causing serious diseases. Vancomycin-resistant enterococci (VRE) pose a major problem in hospitals. 144 isolates from two Latvian hospitals, Riga Eastern Clinical University Hospital (RECUH) and Vidzeme Hospital (VH), were collected. Whole genome sequencing and cgMLST were performed. Overall VRE incidence was 24.32%, with RECUH having 5,88 times more cases than VH. VanB VRE was the dominant type in Latvia. Outbreaks of vanA-type E. faecium CT2046 (VH) and vanB-type E. faecium CT2579 (RECUH) were observed. Probably the first linezolid-resistant isolate in Latvia, with G2576T mutation in 23S rRNA, was documented.
Prevalence of antibiotic resistance genes in clinically acquired vancomycin resistant and susceptible enterococci
Keywords: Bioloģija; E. faecium; E. faecalis; antimikrobiālā rezistence; VRE; VanB