Latvijas topogrāfisko karšu mērogā 1:10 000 zemes virsas attēlošanas precizitātes problēmas - Kursiša, Agnese (Latvijas Universitāte, 2006)
Agnese Kursiša, (2006). Latvijas topogrāfisko karšu mērogā 1:10 000 zemes virsas attēlošanas precizitātes problēmas. Latvijas Universitāte, Rīga, 77 lpp. Maģistra darbs dabaszinātņu maģistra grāda iegūšanai ģeogrāfijā. Kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas ir nemitīgi pieaugošs pieprasījums pēc digitālas un tradicionālas ģeogrāfiskās informācijas mērogā 1:10 000, tāpēc deviņdesmito gadu beigās Valsts zemes dienestā tika uzsākts intensīvs darbs pie topogrāfisko karšu mērogā 1:10 000 ražošanas. Pašreiz topogrāfiskās kartes tiek izgatavotas, situāciju zīmējot no ortofotokartes, bet reljefa slāņa attēlošanai par pamatu izmanto padomju laika topogrāfiskās kartes mērogā 1:10 000, jo reljefa informāciju nav iespējams iegūt, dešifrējot ortofotokartes. Maģistra darba mērķis bija apzināt topogrāfisko karšu mērogā 1:10 000 reljefa precizitātes problēmas, veltot uzmanību metodēm, kas ļautu noteikt reljefa atšķirības dažādās topogrāfiskajās kartes, kā arī sniegt priekšlikumus problēmas risināšanai. Darbā ir sniegts īss ieskats Latvijas topogrāfisko karšu izgatavošanas vēsturē, aplūkotas topogrāfisko karšu reljefa informācijas ieguves metodes un ar tām saistītās problēmas. Darbā veikta dažādos laikos un mērogos izgatavoto topogrāfisko karšu reljefa attēlojuma metožu un procesa izpēte un analīze, balstoties uz konkrētu teritoriju. Darba kopējais apjoms ir 77 lappuses, tajā skaitā 51 attēls, 9 tabulas, 8 pielikumi. Bibliogrāfijas saraksts satur 14 publicētās literatūras, 7 nepublicētos un 4 interneta izziņas avotus. Atslēgas vārdi: topogrāfiskā karte, reljefa attēlošanas metode, horizontāle,topogrāfiskās kartes precizitāte, reljefa virsas modelis.

Agnese Kursisa, (2006). Terrain Accuracy Problems in Topographical Maps of Scale 1:10,000 in Latvia. University of Latvia, Riga, p 77. Master’s Theses for Graduation in Natural Sciences Master’s degree in Geography. Since the restoration of the independence of Latvia, demand for digital and traditional geographic information of scale 1:10,000 is growing steadily, that is why the intense production of topographical maps of scale 1:10,000 was started at the end of 90ties of 20th century. Currently, topographical maps are produced by using of orthophoto maps for drawing of situation but Soviet time topographical maps of scale 1:10,000 are served as the basis for representation of elevation points, because it is impossible to get elevation date by decipherment of orthophoto maps. The purpose of the master’s theses was to detect problems concerning accuracy of elevation in topographical maps of scale 1:10,000. Special attention was paid to methods enabling differences of elevation in various topographical maps. Another purpose was to offer proposals for solution of this problem. Brief overview of history of production of topographical maps of Latvia is given, methods for obtaining of topographical map elevation information and problems related to them are discussed. In the master’s theses, exploration and analysis of methods and process of elevation mapping applied in topographical maps produced in various time and scales is carried out. Specific territory is selected as a key site for this purpose. The master theses comprise 77 pages in total, 51 figures, 9 tables and 8 appendices are included. The list of bibliography includes 14 published, 7 unpublished and 4 Internet data sources. Keywords: topographical map, method of elevation mapping, contour line, accuracy of topographical map, elevation model.
Terrain Accuracy Problems in Topographical Maps of Scale 1:10 000 of Latvia
Keywords: Ģeogrāfija