Ķīmiskā sastāva izvērtējums selerijās - Salimova, Elvira (Latvijas Universitāte, 2014)
Ķīmiskā sastāva izvērtējums selerijās. Salimova E., zinātniskais vadītājs Mg. chem., lekt. Gigele R. Bakalaura darbs, 52 lappuses, 27 attēli, 9 tabulas, 48 literatūras avoti, 4 pielikumi. Latviešu valodā. Apkopota literatūra par seleriju un augsnes ķīmisko sastāvu, minerālvielu noteikšanas metodēm, paraugu sagatavošanu analīzei un augsnes pH. Darbā tika izmantota sausā mineralizācija paraugu sagatavošanā. Nātrija un kālija saturs selerijās un augsnē noteikts ar liesmas fotometrijas metodi. Dzelzs un kalcija noteikšanai tika izmantotas divas dažādas metodes. Seleriju paraugiem tika noteikts mitruma saturs. Eksperimentāli iegūtie dati par minerālvielu saturu paraugos apkopoti diagrammu veidā. Izvērtēts nosakāmo elementu saturs selerijās un augsnē, un pēc ķīmiskā sastāva savstarpēji salīdzināti analizētie dažādi seleriju paraugi. Iegūtie rezultāti salīdzināti ar literatūrā dotajiem datiem. SELERIJAS, AUGSNE, ELEMENTU SATURS, AUGSNES pH, SAUSĀ MINERALIZĀCIJA, MITRUMS, LIESMAS FOTOMETRIJA, LIESMAS ATOMABSORBCIOMETRIJA, FOTOMETRIJA

Chemical content assessment of the celery. Salimova E., scientific supervisor Mg. chem., lect. Gigele R. Bachelor’s thesis, 52 pages, 27 figures, 9 tables, 48 literature references, 4 appendixes. In Latvian. The literature is summarized about the chemical content of the celery and soil, dietary elements’ determination methods, sample preparation procedures for analysis and soil pH. In this work was used dry mineralization in sample preparation. Sodium and potassium content in celery and soil was determined by flame photometry. Iron and calcium were determined by two different methods. In celery samples was determined moisture content. The experimentally obtained data of mineral nutrients’ content is summarized as diagrams. Analyzed element’s content in celery and soil was assessed, and the chemical composition of celery different samples was mutually compared. The obtained results were compared with literature data. CELERY, SOIL, ELEMENT CONTENT, SOIL pH, DRY MINERALIZATION, MOISTURE, FLAME PHOTOMETRY, FLAME ATOMIC ABSORPTION SPECTROSCOPY, PHOTOMETRY
Chemical content assessment of the celery
Keywords: Ķīmija