Pieaugušo piesaiste saistībā ar aleksitīmiju slimniekiem ar psihoaktīvo vielu un alkohola atkarību - Rozentāle, Vija (Latvijas Universitāte, 2010)
Pētījuma mērķis ir noteikt pieaugušo piesaistes saistību ar aleksitīmiju slimniekiem ar psihoaktīvo vielu un alkohola atkarību. Pētījumā tiek izmantota „Attiecību aptauja” un „Toronto Aleksitīmijas skala” (TAS-20), kā arī darba autores sastādīta demogrāfisko datu aptauja. Pētījumā piedalījās 98 dalībnieki, slimnieki ar psihoaktīvo vielu atkarību (n=34), slimnieki ar alkohola atkarību (n=33), kontrolgrupa (n=31). Pētījuma rezultāti parāda, ka slimniekiem ar psihoaktīvo vielu atkarību pastāv pozitīva saistība starp izvairīgi bailīgo piesaistes stilu un grūtībām paust emocijas, pozitīva saistība starp ar attiecībām pārņemto piesaistes stilu un grūtībām paust emocijas, kā arī pozitīva saistība starp ar attiecībām pārņemto piesaistes stilu un kopējo aleksitīmijas rādītāju. Slimniekiem ar alkohola atkarību pastāv negatīva saistība starp drošo piesaistes stilu un grūtībām paust emocijas, kā arī starp drošo piesaistes stilu un kopējo aleksitīmijas rādītāju, negatīva saistība starp drošo piesaistes stilu un eksternāli orientētu domāšanu. Kontrolgrupā konstatēta saistība starp izvairīgi noraidošo piesaistes stilu un eksternāli orientētu domāšanu. Pētījuma dalībnieki no visām grupām neatšķiras pēc piesaistes stiliem, bet tiek konstatēts, ka pastāv statistiski nozīmīgas atšķirības starp šo grupu dalībniekiem visos aleksitīmijas rādītājos.

The aim of the study is to find out if there are interrelations between attachment and alexithymia of adult drug and alcohol addicts. Relationship questionnaire and Toronoto Alexithymia Scale (TAS-20), and author-made demographic data form is used in the study. Total of 98 respondents participated in the study: psychoactive drug addicts (n=34), alcohol addicts (n=33), and control group (n=31). Results show positive correlation between Fearful-Avoidant attachment style and Difficulty Describing Feelings, positive correlation between Anxious- Preoccupied attachment style and Difficulty Describing Feelings, positive correlation between Anxious-Preoccupied attachment style and Difficulty Describing Feelings for psychoactive drug addicts. Several correlations are found for alcohol addicts: negative correlation between Secure attachment style and Difficulty Describing Feelings, negative correlation between Secure attachment style and total alexithymia index, negative correlation between Secure attachment style and Externally-Oriented Thinking. Only one correlation found for control group participants: between Dismissive-Avoidant attachment style and Externally-Oriented Thinking. There are no differences found between groups regarding their attachment styles. However, there are significant differences between groups found regarding their alexithymia – the differeneces are on all 3 subscales and total alexithymia index of TAS.
The relationship between adult attachment and alexitymia in patients with psychoactive substance and alcohol dependence
Keywords: Psiholoģija