Tiešo ārvalstu investīciju ietekme uz ilgspējīgu Baltijas valstu attīstību - Magaznieks, Kaspars (Latvijas Universitāte, 2011)
Tiešās ārvalstu investīcijas ir nozīmīga sastāvdaļa valsts ekonomikas ilgtspējīgas attīstības nodrošināšanā. Sakarā ar ekonomisko krīzi tiešo ārvalstu investīciju apjomi Baltijas valstīs ir krietni samazinājušies, līdz ar to rodas bažas par Latvijas, Lietuvas un Igaunijas turpmāko attīstību. Darbā ir aplūkots, kas ir tiešās ārvalstu investīcijas, Baltijas valstīs ieplūstošo tiešo ārvalstu investīciju dinamika, Baltijas valstu ekonomikas raksturojums, kā arī apskatīts kas ir ilgtspēja un ilgtspējīga attīstība. Pirmajā darba nodaļā aplūkots tiešo ārvalstu investīciju un ilgtspējas jēdzieni, to definīcijas, iedalījums. Otrajā nodaļā aprakstīta katras Baltijas valstu ekonomika, apskatot to divos periodos 2002. – 2008. g. un 2008. – 2011. g. Darba trešajā nodaļā tiek meklēta sakarība starp tiešajām ārvalstu investīcijām un ilgtspējīgu attīstību, tiek pētīta katras Baltijas valsts TĀI dinamika. Ir izveidota aptauja ar jautājumiem par ilgtspēju un ilgtspējīgu attīstību, ar mērķi noskaidrot Latvijas iedzīvotāju viedokli un informētības pakāpi par ilgtspējas terminu. Darbs sastāv no 60 lpp, darbam ir 3 lielās nodaļas, 12 apakšnodaļas un darbā ir 21 tabula, 11 diagrammas un 1 attēls. Atslēgvārdi: Tiešās ārvalstu investīcijas, ilgtspēja, ilgtspējīga attīstība, Baltijas valstis

Foreign direct investment is a very important issue on making sustainable economic development. Because of economic crisis the amount of foreign direct investment which comes to Baltic States have decreased and it is sereous concern to Baltic States governments. In this graduation paper author tries to find out what is foreign direct investment, looks at Baltic States foreign direct investment dynamics. Author also describes the economies of each Baltic States country and looks at sustainability and sustainable development. On the first chapter of the work author looks at concept of foreign direct investment, its definition, its classification. On the second chapter of the work author describes the economies of Baltic States on two diferent periods, first – 2002. – 2008, second – 2008. – 2011. On the third chapter authors tries to find connection between foreign direct investment and sustainable development, author makes reasearch on Baltic States FDI dinamics. Author has also made an question pool to find out latvian view on sutainability and sustainable development. Work consists of 60 pages, 3 chapters and 12 branches. There are 21 table, 11 charts, 1 picture. Keywords: Foreign direct investment, sustainability, sustainable development, Baltic States
Foreign direct investment effect on sustainable Baltic States development
Keywords: Ekonomika