Cinka jonus saturoša kalcija deficīta hidroksilapatīta iegūšana un analīze - Zepa, Zane (Latvijas Universitāte, 2015)
Cinka jonus saturoša kalcija deficīta hidroksilapatīta iegūšana un analīze. Zepa Z., zinātniskais vadītājs Mag.chem. Andersons J., Bakalaura darbs, 40 lappuses, 26 attēli, 13 tabulas, 42 literatūras avoti, 6 pielikumi, latviešu valodā. Darbā veikta cinka jonus saturoša kalcija deficīta hidroksilapatīta (Zn-CDHAp) sintēze, kvantitatīvā un kvalitatīvā analīze. Literatūras apskatā ir apkopota informācija par kalcija fosfātiem, to veidiem, īpašībām un atbilstībai biomateriāliem. Eksperimentālajā daļā veikta Zn-CDHAp sintēze ar dažādu cinka saturu tajā. Iegūti cinku saturoši trikalcija fosfāti. Kvantitatīvo Zn-CDHAp sastāvu noteica, izmantojot rentgenfluorescences spektrometriju, bet kvalitatīvā sastāva noteikšana veikta ar pulvera rentgendifraktometru un Furjē – transformācijas infrasarkano spektroskopiju. Pēc termiskās analīzes datiem izvērtēta arī iegūto savienojumu termiskā stabilitāte.

Zinc - substituted calcium deficient hydroxyapatite synthesis and analysis. Zepa Z., scientific supervisor Mag.chem Andersons J., Bachelor thesis, 40 pages, 26 figures, 13 tables, 42 literature references, 6 appendixes, in Latvian. Zinc ions containing in calcium deficient hydroxyapatite (Zn-CDHAp) synthesis and quantitative, qualitative analysis was performed in this work. Literature review summarizes information about calcium phosphates – types, properties and compliance with biomaterials. The experimental work includes synthesis of Zn-CDHAp with different zinc concentration in it and obtained zinc-containing tricalcium phosphates. Quantitative analysis of Zn-CDHAp was determined using X-Ray fluorescence spectrometry, but qualitative using X-Ray diffraction and Fourier-transform infrared spectroscopy. From thermal analysis data thermal stability of compound was evaluated.
Zinc – substituted calcium deficient hydroxylapatite synthesis and analysis
Keywords: Ķīmija; BIOMATERIĀLI; KALCIJA FOSFĀTI; AR CINKU AIZVIETOTI KALCIJA DEFICĪTA HIDROKSILAPATĪTI; RENTGENDIFRAKTOMETRIJA; VIĻŅU DISPERSĪVĀ RENTGENFLUORESCENCES SPEKTROMETRIJA