Krāsu kombināciju un emociju saistījums saskarņu izstrādē - Kostiks, Andris (Latvijas Universitāte, 2021)
Darbā tiek apskatīts krāsu pāru un emociju saistījums, kā arī apskatīts saskarnes jēdziens, krāsu pētniecības dažādie aspekti. Tiek pievērsta uzmanība pētniecības aktualitātēm, kuras saistības ar krāsu kombināciju un krāsu pielietojumu saskarņu vai tīmekļvietņu izveidē. Pētniecības darbos tiek apskatīti datu ievākšanas un apstrādes metodes un gaidāmie rezultāti. Veicot pētījumu respondentu krāsu pāru vērtējums tiek izteikts uz vērtējuma skalas diapazonā no neharmonisks līdz harmonisks. No respondentu kopējā skaita tiek izveidotas apakškopas ar noteiktās nozarēs strādājošiem respondentiem, ar mērķi pārbaudīt pieņemto hipotēzi. Darba mērķis ir pārbaudīt pieņemto hipotēzi par to, ka krāsu pāru emocionālā atsauksme dažādu nozaru pārstāvjiem var atšķirties. Izmantojot iegūtos datus par konstatētajām atšķirībām, varētu paredzēt kādas krāsas būtu izmantojamas noteiktas nozares pārstāvjiem paredzamo saskarņu izstrādē. Darbā tiek apskatīts krāsu pāru un emociju saistījums, kā arī apskatīts saskarnes jēdziens, krāsu pētniecības dažādie aspekti. Tiek pievērsta uzmanība pētniecības aktualitātēm, kuras saistības ar krāsu kombināciju un krāsu pielietojumu saskarņu vai tīmekļvietņu izveidē. Pētniecības darbos tiek apskatīti datu ievākšanas un apstrādes metodes un gaidāmie rezultāti. Veicot pētījumu respondentu krāsu pāru vērtējums tiek izteikts uz vērtējuma skalas diapazonā no neharmonisks līdz harmonisks. No respondentu kopējā skaita tiek izveidotas apakškopas ar noteiktās nozarēs strādājošiem respondentiem, ar mērķi pārbaudīt pieņemto hipotēzi. Darba mērķis ir pārbaudīt pieņemto hipotēzi par to, ka krāsu pāru emocionālā atsauksme dažādu nozaru pārstāvjiem var atšķirties. Izmantojot iegūtos datus par konstatētajām atšķirībām, varētu paredzēt kādas krāsas būtu izmantojamas noteiktas nozares pārstāvjiem paredzamo saskarņu izstrādē.

MAPPING BETWEEN COLOR COMBINATIONS AND EMOTIONS IN INTERFACE DESIGN In this work the correlation between color and emotion is being studied, as well as the interface between different aspects of color research. The attention is being brought to the research realities correlation between color combination and color usage in interface or web page development. In this work methods of data collection and processing as well as the expected results are being studied. In the process of the research, the color pair score is being expressed by the respondents on the scale of non-harmonic to harmonic. From the respondent's overall amount, the sub-groups are derived, each representing a certain field of expertise, with the aim to check the validity of the taken hypothesis. The work's aim is to check the validity of the adopted hypothesis that the emotional feedback of certain colors from different fields of expertise groups can vary. Using the collected data, it would be possible to determine what colors would be used in development of interfaces aimed towards certain groups.
Mapping between color combinations and emotions in interface design
Keywords: Datorzinātne; krāsu emocijas; krāsu pāri; apmierinātība; profesija