Meticilīna rezistentais Staphylococcus epidermidis un tā izplatība veseliem cilvēkiem - Eriksone, Ilze (Latvijas Universitāte, 2016)
Mūsdienās Staphylococcus epidermidis ir nozīmīgs oportūnistiskais patogēns. Tas ir viens no biežākajiem nozokomiālo infekciju izraisītājiem. Staphylococcus epidermidis celmu vidū plaši izplatīta ir rezistence pret antibakteriālajiem līdzekļiem. Maģistra darba mērķis bija izpētīt meticilīna rezistentā Staphylococcus epidermidis izplatību veseliem cilvēkiem. Meticilīna rezistentais Staphylococcus epidermidis netika konstatēts nevienā acs apakšējā plaksta konjunktīvā. Meticilīna rezistentais Staphylococcus epidermidis tika konstatēts 5 no 42 degunu nāšu paraugiem, kas sastāda 11.9% ± 5%. 1 no 5 meticilīna rezistentajiem Staphylococcus epidermidis paraugiem, kas sastāda 20.0% ± 17.9%, bija bioplēves veidotājs. Atslēgas vārdi: Staphylococcus epidermidis, meticilīns, rezistence, bioplēve.

Nowadays Staphylococcus epidermidis is an important opportunistic pathogen. It is one of the most frequent causes of nosocomial infections. Antibiotic resistance is common among the Staphylococcus epidermidis strains in hospitals. The aim of the Master's thesis was to evaluate the distribution of methicillin-resistant Staphylococcus epidermidis in healthy subjects. Methicillin-resistant Staphylococcus epidermidis was not found in any of the lower eyelid conjunctiva. Methicillin-resistant Staphylococcus epidermidis was detected in 5 of 42 nostrils samples, which make up 11.9% ± 5%. 1 of 5 methicillin-resistant Staphylococcus epidermidis samples, which make up 20.0% ± 17.9%, was biofilm producer.
Methicillin-resistant Staphylococcus epidermidis and its distribution in healthy subjects
Keywords: Fizika; Staphylococcus epidermidis; meticilīns; rezistence; bioplēve