Negodprātīga tiesību izmantošana civilprocesā - Butkāne, Nensija Eva (Latvijas Universitāte, 2023)
Autore savā darbā pētīja negodprātīgu tiesību izmantošanu civilprocesā, saistībā ar labas ticības ģenerālklauzulu, kvalitatīvu un efektīvu procesa norisi. Darbā tiek apskatītas aktuālās civilprocesa problēmas saistībā ar negodprātīgu rīcību, tiesu prakse un piedāvāti iespējamie risinājumi. Autore ir apskatījusi labas ticības principu un negodprātīgu rīcību no vēsturiskā aspekta, caur laikiem nonākot līdz šī brīža situācijai tiesās, lai izprastu principu nozīmi un praktisko situāciju. Darba gaitā autore pētīja Latvijas Republikas Civillikumu, Civilprocesa likumu, Starptautiskos līgumus, kā arī citu valstu civilos kodeksus un citus Latvijas Republikas likumus. Tika apskatīti arī likumu komentāri, ‘’Jurista Vārda’’ raksti, kā arī tiesību zinātnieku viedokļi, lai rastu skaidrību un izanalizētu darba tēmu. Pētījuma rezultātā autore piedāvā izklāstu labas ticības principam, negodprātīgai tiesību izmantošanai, aktuālajiem problēmjautājumiem praksē un tiesību aktos. Darba gaitā tiek rasta izpratne par principu piemērošanu, kā arī tiek piedāvāti risinājumi šī brīža aktuālajām problēmām tiesvedībās.

The author studied the unfair use of rights in the civil proceedings, in connection with the general clause of good faithand the quality of the process. The work examines current civil proceeding problems related to dishonest conduct, court practice and offers possible solutions. The author has looked at the principle of good faith and dishonest behavior from a historical perspective, reaching the current situation in the court through time, in order to understand the meaning of the principles and the practical situation. In the course of her work, the author studied the Civil Law of the Republic of Latvia, the Law of Civil Procedure, International Agreements, as well as the civil codes of other countries and other laws of the Republic of Latvia. Commentaries on laws, articles from "Jurista Vārda", as well as the opinions of legal scholars were also reviewed in order to find clarity and analyze the topic of the work. The author of the study offers an outline of the principle of good faith, unfair use of rights, current problematic issues in practice and legal acts. In the course of the work, an understanding of the application of principles is found, as well as solutions to current problems in legal proceedings are offered.
Unfair use of Rights in civil proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne; negodprātīga rīcība; godprātība; laba ticība; tiesiskā apziņa; taisnīgums