Aprūpe pacientiem pēc gūžas locītavas endoprotezēšanas stacionārā - Kapture, Jurita Līga (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma ir ‘’Aprūpe pacientiem pēc gūžas locītavas endoprotezēšanas stacionārā’’ Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka Latvijā ik gadu tiek veiktas ap 5000 lielo locītavu endoprotezēšanas operācijas un ik gadu pieaug rindā gaidošo cilvēku skaits, kam ir nepieciešama gūžas locītavas endoprotezēšana. Pētījuma mērķis ir izzināt aprūpi pacientiem pēc gūžas locītavas endoprotezēšanas stacionārā. Pētījuma uzdevumi ir apkopot un analizēt literatūru par pacienta aprūpi pēc gūžas locītavas endoprotezēšanas stacionārā; analizēt K.Rojas teoriju saistībā ar bakalaura darba tēmu; izstrādāt pētījuma instrumentus- intervijas; veikt respondentu aptauju; apkopot un analizēt pētījumā iegūtos rezultātus; izstrādāt secinājumus par pētījumu. Pētījuma jautājums: Kāda ir aprūpe pacientiem pēc gūžas locītavas endoprotezēšanas stacionārā? Pētījuma metodoloģija: Kvalitatīvā pētījuma metode. Datu iegūšanai tika izstrādātas divas intervijas. Pētījuma bāze bija x slimnīca, mugurkaulu un locītavas ķirurģijas nodaļā strādājošas 6 māsas un 3 fizioterapeiti. Māsām tika uzdoti 8 atvērta tipa intervijas jautājumi, bet fizoterapeitiem tika uzdoti 4 atvērta tipa intervijas jautājumi. Darba pirmajā daļā tika apkopota literatūra par K.Rojas māszinības teoriju saistībā ar pacienta aprūpi pēc gūžas locītavas endoprotezēšanu, gūžas locītavas raksturojums un māsas profesionālās darbības pacientiem pēc gūžas locītavas endorpotezēšanas, bet pētījuma otrajā daļā tiek apkopotas un analizētas respondentu sniegtās atbildes uz intervijas jautajumiem. Balstoties uz pētījuma rezultātiem var secināt, ka pacientiem pēc gūžas locītavas endoprotezēšanas stacionārā tiek piemērota pareizā aprūpes pieeja. Māsas vērīgi seko pacientu pēcoperācijas stāvoklim, veicina ātrāku pacientu atveseļošanās procesu sadarbojoties ar fizioterapeitu. Māsas nepārtraukti pilnveido savas prasmes un zināšanas par pacientu aprūpi pēc gūžas locītavas endoprotezēšanas.

The theme of bachelor’s work is ‘’Care for patients after hip endoprotestations in hospital’’ The actuality of the topic is highlighted by the fact that 5000 joint replacement operations are carried out annually in Latvia and the number of people in line, who need hip replacement, is increasing annually. The aim of study is to explore care in patients after hip endoprotestations in a hospital. The tasks of the study are to collect and analyse the literature on patient care after hip replacement in a hospital; analyse the theory of K.Roy’s in relation to the subject of bachelor’s work; developing research tools- interview; carry out a survey of respondents; to compile and analyse the results of the study; draw conclusions on the study. The research Question of the thesis: How to take care of patients after hip endoprotestations in a hospital? The research methodology: Quality study method. Two inerviews were developed for the acquisition. The base of the study was x hospital, 6 nurses and 3 physiotherapists working in the spine and joint surgery department. The nurses were asked 8 open- type interview questions, while physiotherapists asked 4 open type interview questions. The first part of the job summarized the literature on K.Roy’s theory of the nursing care in the context of the hip replacement, hip- joint characteristics and nurses professional activities in the patients following hip replacement, while the second part of the study summarises and analyses the responses provided by respondents to interviews. The results of the study show that the patients are treated with the right care approach after hip replacement. Nurses are keenly following patients post-operative status, contributing to faster recovery process of patients in collaboration with a physiotherapist. Nurses continuously develop their skills and knowledge of patient care after hip replacement.
Care for patients after hip endoprotestations in hospital
Keywords: Medicīna; endoprotezēšana; gūžas locītava; aprūpe; endoprotestion; hip joint