Izpildījuma institūta regulējums būvniecības un uzņēmuma līgumos saskaņā ar Romas I regulu - Beržuka, Diāna (Latvijas Universitāte, 2011)
Neskatoties uz to, ka privāttiesību starptautiskā līguma jeb pārrobežu līguma pusēm savā mītnes valstī var ievērojami atšķirties viena un tā paša darījuma veida normatīvais regulējums, tomēr valstīm savās nacionālajās tiesībās ir jārespektē arī kopējie ES tiesību principi. Ņemot vēra iepriekšminēto, darbā tiek izskatīta būvniecības un uzņēmuma līguma slēgšanas specifika, kad puses, kas bauda pakalpojumu sniegšanas brīvību, slēdz līgumus, neizdarot izveli attiecībā uz līgumam piemērojamajiem kādas konkrētas valsts tiesību aktiem. Šajā darbā ir analizētas kolīziju normas, kas ietvertas Roma I regulā, kā arī tiesiskā regulējuma jautājumi būvniecības un uzņēmuma līgumos ar pārrobežu raksturu, kad puses nav izdarījušas izvēli par tiesību jurisdikciju un abu līgumslēdzēju pušu mītnes valstis ir Eiropas Savienības dalībvalstis, ar mērķi noteikt piemērotākos izpildījuma regulējuma nosacījumus. Darba pamatmērķis: piedāvāt tādu izpildījuma noteikumu regulējumu, kas mazina līguma neizpildes iespējas un līdz ar to arī mazina nepieciešamību pēc komplicēto sankciju iestrādes, ņemot vērā faktu, ka sankciju piemērošana bieži vien ir sarežģīta, saistīta ar papildu izmaksām un tiesvedību, ko starptautiskajos līgumos vēl vairāk sarežģī līgumslēdzēju pušu dažādas jurisdikcijas. Darba rezultātā ir apkopoti tie priekšnoteikumi, kuri būtu jāievēro pusēm, kas ir starptautisko privāto tiesību subjekti, pirms būvniecības un uzņēmuma līguma noslēgšanas, lai nodrošinātu šo līgumu efektīvu un pēc iespējas bezstrīdus izpildi pamatojoties uz Roma I regulā ietvertajām kolīziju normām.

Although, the regulatory regime for each of the Parties of cross-border agreement or private international law agreement in their home countries for common type of deals may significantly differ, but along with that, appropriate country should respect EU basic principles in its national law. Taking into account abovementioned, Paper examines the specifics of performance institute of construction agreements and independent-work contracts, when Parties, experiencing a freedom of service providing advantage, are not limiting their choice by legal acts of one particular country. Paperwork analyses collision norms, according to Roma I regulation, just as well legal regulatory regimes of international type of construction agreements and independent-work contracts in the absence of choice of applicable law, aiming to define the most appropriate conditions of performance regulations of contract relationships in cases, when both Parties are EU residents. The main goal of given Paper is to propose such sort of contract relationship performance regulation, that brings along the decrease in possibility of its non-performance and out from that decreases a necessity of complicated penalties formulation in international agreements, taking into account that given penalties application are extremely problematic due to additional proceeding and transactional costs and different jurisdiction of the contracting Parties. Therefore, the final part of given Paperwork generalizes the conditions, that are recommended to be considered by counterparties, private international law entities, in developing and concluding construction and contractor agreements, with aim to secure its effective and to the extent possible indisputable performance, based on collision norms of Roma I Regulation.
Performance institute`s regulation for construction and independet-work contracts in accordance with Roma I Regulation
Keywords: Juridiskā zinātne