Vēstures izpratnes maiņa Latvijā 1987.-1991. gadā: Atspoguļojums Latvijas presē. - Pēce, Ieva (Latvijas Universitāte, 2008)
. Pētnieciskā darba „Vēstures izpratnes maiņa Latvijā 1987. – 1991. gadā: atspoguļojums Latvijas presē” mērķis ir atspoguļot pāreju vēstures pētīšanā un pārvērtēšanā Atmodas laikā, kad padomju ideoloģijas garā ieturēto vēstures interpretāciju nomaina jaunas, objektīvas iezīmes, kas kalpo par pamatu mūsdienu vēstures pētniecības metodēm un virzieniem. Vēstures pārvērtēšana aizsākās laikā, kad M. Gorbačovs izsludināja „perestroiku” un atklātības periodu visā Padomju Savienībā, veicinot sabiedrībā demokratizācijas, brīvības un brīvas izteikšanās tendences, kā ietekmē arī Latvijas sabiedrība uzsāka aktīvu darbību, rīkojot mītiņus tautai nozīmīgos vēstures datumos. Līdz ar mītiņiem presē sāk parādīties publikācijas, kas veltītas vēstures pārvērtēšanai un konkrētu vēstures posmu interpretācijai, paralēli apskatot izvirzīto problemātiku gan padomju ideoloģijas, gan objektīvās patiesības garā. Darba pamatā izmantoti Atmodas laika lielākie laikraksti („Padomju Jaunatne”, „Cīņa”, „Lauku Avīze”, „Literatūra un Māksla”), kā arī monogrāfijas, kas izdotas 1987. - 1990. gadā, lai pilnīgāk atspoguļotu padomju ideoloģijas vēstures pētīšanas tendences. Publikāciju un materiālu analīzes rezultātā var secināt, ka padomju vēstures interpretācija ar tai raksturīgajiem jēdzieniem, pētīšanas tendencēm un faktu subjektīvo atspoguļošanu pakāpeniski izzūd gan no laikrakstu publikācijām, gan literatūras darbiem. Tā vietā informācijas atspoguļošanā parādās jaunas iezīmes, jēdzieni un pētīšanas metodes, piedāvājot drošticamus avotus – dokumentus, konkrētus skaitļus, arhīvu materiālus.

Anotation. Explorative work „ Change of Latvian Historical Conception in 1987-1991: Reflection in Latvian Press” target is to mirror walk over in history examination and revaluation at the time of Waking up, when soviet ideology low-keyed history interpretation changes new, objective marks, what serves as base for nowadays history examination methods and ways. Examination of history began at the time, when M. Gorbachov advertised „perestroika” and time of opening period in all Soviet Union, favouring society democratization, freedom of speech, and also from affected on Latvian society, wich began an active action , organizing demonstration at important dates for society. Since demonstration began to show up publications, what was devolved for revaluation of history and specific part of history interpretation, mean time overhaul salient problems ever Soviet ideology, ever in spirit of equitable true. Substructure of written work is used biggest newspapers drom time of Awaking („Padomju Jaunatne”, „Cīņa”, „Lauku Avīze”, „Literatūra un Māksla”), and also monographs, what released at year 1987. - 1990., to fully display Soviet ideology in methods of history examination. From resultants of publication and material analize can infer, how Soviet history interpretation with main ideas, tendencies of examinaton and subjective mirror gradually fades ever from newspapers, ever from lietarture works. In place of that information displays shows up new labels, ideas and
Change of Latvian Historical Conception in 1987-1991: Reflection in Latvian Press.
Keywords: Vēsture